Javnost uzburkana nakon stravičnog slučaja na Hvaru

Seksualni predatori slobodno šetaju ulicama Splita, Zadra i Šibenika: Stravični su slučajevi tih silovanja, a oni se iz svega 'izvuku' ovako...

Hronika28.06.19, 12:55h

Seksualni predatori slobodno šetaju ulicama Splita, Zadra i Šibenika: Stravični su slučajevi tih silovanja, a oni se iz svega 'izvuku' ovako...
Mjera se pridržavao do utorka navečer kada je u uvali Zenčišće na Hvaru presreo Litvanku i izbo je pet puta nožem nakon čega se objesio

 

Unatoč ranama 62-godišnja Litvanka koja je u KBC Split primljena s teškim po život opasnim ozljedama uspjela je kazati policiji kako je 66-godišnjak nije presretao ni progonio sve do dana kada je napao nožem. 

 

To se odnosilo na period nakon privođenja polovicom ovog mjeseca kada mu je određena mjera zabrane približavanja Litvanki koja ga je prijavila za silovanje. Također se 66-godišnjak tijekom tog perioda pridržavao mjere redovitog javljanja policiji.

 

Tužiteljstvo je nad njim nakon privođenja za silovanje tražilo istražni zatvor jer je Litvanka u prijavi navela kako joj je pokrao građevinski materijal te je i otprije pokušao nekoliko puta na silu obljubiti.

 

Unatoč tome 13. lipnja nije odveden na Bilice već je izašao da se brani sa slobode uz nekoliko mjera opreza: zabrane približavanja žrtvi, zabrane kontaktiranja i redovitog javljanja policiji. Tužiteljstvo se nije žalilo na tu odluku.

 

Mjera se pridržavao do utorka navečer kada je u uvali Zenčišće na Hvaru presreo Litvanku i izbo je pet puta nožem nakon čega se objesio.

 

Istražni zatvor se nad osumnjičenima zbog silovanja u pravilu traži, ali se rijetko i određuje, a ako se i odredi ne traje dugo. Navodimo samo samo pet primjera takve prakse u godinu dana.

 

Slučaj iz veljače ove godine kada je 52-godišnja žena iz okolice Splita prijavila policiji da ju je silovao 45-godišnji muškarac iz okolice Zadra. Uhićen je u jednome mjestu u okolici Zadra odakle je prebačen u istražni zatvor u Splitu.

 

Po završetku kriminalističkog istraživanja osumnjičeni 45–godišnjak je uz kaznenu prijavu ispitan pred županijskim državnim odvjetnikom u Splitu te je pušten da se brani sa slobode, bez mjera opreza prema žrtvi. Otprije je bio osuđen zbog seksualnog zlostavljanja i kaznu je odslužio - piše Slobodna Dalmacija

 

U rujnu prošle godine 21-godišnjak i 22-godišnjak iz Zadra su osumnjičeni da su silovali jednu djevojku u Zadru te su pušteni da se brane sa slobode po završetku istrage u slučaju. Krajem srpnja obojica su bila privedena sucu istrage Županijskog suda u Zadru koji im je odredio istražni zatvor koji je trajao koliko i istraga.

 

Prema kaznenoj prijavi, obojica su osumnjičena da su zajedno s jednim ili više počinitelja počinili seksualno zlostavljanje pri čemu je prema istoj osobi izvršeno više spolnih odnošaja ili s njim izjednačenih spolnih radnji. Sam 21-godišnjak je osumnjičen za dodatno kazneno djelo spolnog odnošaja bez pristanka.

 

Krajem rujna 2018. godine 27-godišnji muškarac je osumnjičen za silovanje 25-godišnje Britanke u Šibeniku, a nakon ispitivanja na Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku pušten je da se brani sa slobode.

 

Iz Županijskog državnog odvjetništva su tada kazali da činjenica da nije zatraženo određivanje istražnog zatvora ne znači da je 27-godišnjak oslobođen sumnji da je počinio kazneno djelo za koje je protiv njega podnijeta kaznena prijava. Policija ga sumnjiči da je u jednom ugostiteljskom objektu uporabom sile bez pristanka 25-godišnje Britanke  nad njom izvršio spolnu radnju izjednačenu sa spolnim odnošajem.

 

U srpnju iste godine splitska policija privela je 33-godišnjaka iz BiH uz kaznenu prijavu za silovanje 19-godišnjakinje. Silovanje se navodno dogodilo u Splitu, no osumnjičeni je negirao optužbe i tvrdi da nikakve prisile nije bilo, nego da je oštećena dobrovoljno pristala na seks.

 

S obzirom na to da je riječ o stranom državljaninu predloženo je određivanje istražnog zatvora, ali osumnjičeni je pušten da se brani sa slobode. Izrečeno mu je nekoliko mjera opreza umjesto pritvaranja: ne smije kontaktirati žrtvu i napustiti prijavljeno boravište u Hrvatskoj te mu je oduzeta putovnica i mora se i redovno javljati policiji.

 

U lipnju prošle godine splitska policija uhitila je i privela na splitsko Županijsko državno odvjetništvo petnaestogodišnjeg dječaka kojeg se sumnjičilo za spolni odnošaj s djetetom mlađim od 15 godina i to uz primjenu sile.

 

Nakon ispitivanja na državnom odvjetništvu priveden je kod suca istrage Županijskog suda u Splitu uz prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Prijedlog je odbijen i maloljetnik je pušten da se brani sa slobode.

 

(SD, Foto: Ilustracija/ DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!