nastavljaju se se čistke unutar SDA

Izetbegović zove Srbe i Hrvate u stranku: Ako su mogli ginuti za ovu zemlju, što ne bi mogli biti sa nama u politici!

Front09.06.19, 10:21h

Izetbegović zove Srbe i Hrvate u stranku: Ako su mogli ginuti za ovu zemlju, što ne bi mogli biti sa nama u politici!
Izetbegović je u više navrata istakao koji su to nedostaci u SDA, a što bi trebalo ispraviti u narednom periodu. Tako je kazao da SDA stari i da je potrebno podmladiti i tako ojačati stranačku energiju, ali i pridobiti u članstvo pripadnike druga dva konstitutivna naroda

 

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović najavio je tokom posjete Goraždu u petak nastavak čišćenja i podmlađivanja te stranke. Polovinom septembra bit će održan sedmi Kongres stranke na kojem će se birati predsjednik SDA, zamjenik predsjednika, potpredsjednike, Glavni odbor, Nadzorni odbor, Sud časti, ali i biti usvojen Statut SDA, piše Nap.ba.


Za sada jedini poznati kandidat za predsjednika je upravo Izetbegović iako su mediji ranije pisali da bi kandidati mogli biti i potpredsjednik SDA Denis Zvizdić i jedan od osnivača SDA Šemsudin Mehmedović ali koji nije u užem stranačkom rukovodstvu. Mehmedović nije želio odgovoriti na upit Patrije da li će biti jedan od kandidata za predsjednika SDA. 


Izetbegović je u više navrata istakao koji su to nedostaci u SDA, a što bi trebalo ispraviti u narednom periodu. Tako je kazao da SDA stari i da je potrebno podmladiti i tako ojačati stranačku energiju.


Druga stvar je što je SDA dominantno bošnjačka stranka. U stranačkim organima vrlo je malo pripadnika druga dva konstitutivna naroda. Primjerice, svih sedam potpredsjednika su muškarci i Bošnjaci, u Predsjedništvu stranke su tri žene od 29 članova i svi su Bošnjaci. Od 103 člana Glavnog odbora 13 je žena, a samo dva člana su iz reda Srba i Hrvata i to predsjednik GO Čedomir Lukić i Ivica Šarić


„Nemamo prodora u srpski i hrvatski korpus. Kao što je Alija govorio: 'Bosanska brava se otključava ključem sa tri zupca, bošnjačkim, srpskim i hrvatskim', a mi imamo jedan, i ako su Srbi i Hrvati mogli biti u Armiji BiH i ginuti za ovu zemlju, što ne bi mogli biti sa nama u politici u istoj stranci, otvorit ćemo im vrata“, kazao je Izetbegović. 


Izetbegović je istakao da će se SDA nastaviti čistiti jer politika kvari ljude. 


„Bilo je stvari kojih nije trebalo biti, neke smo odstranili, neki će da odu, kadrovska politka je srž svake politike“, kazao je Izetbegović. 


Poznato je da su se brojni članovi SDA našli na optuženičkim klupama zbog različitih krivičnih djela, najviše zbog korupcije i trgovine utjecajem, a nekima se još uvijek sudi. 


Ponovo je naglasio da će se odrediti kvote za mlade i žene unutar SDA.


„Ne smijemo dopustiti da u Predsjedništvu ili u Glavnom odboru nema više ni jednog omladinca, spriječiti akumulaciju funkcija, smanjiti broj potpredsjednika, ograničiti broj mandata na maksimalno tri", naveo je Izetbegović. 


Na obilježavanju 29. godišnjice SDA Izetbegović je kazao da se na Kongresu mora organizovati i rigorozna kontrola izbornog procesa kako bi se garantovala fer borba i eliminisali svi argumenti za prigovore kakvi su kulminirali na prošlom Kongresu.


Nakon Kongresa, od 20. septembra do 30. oktobra 2019. godine bit će održani redovni izbori u SDA za mandatni period od 2019. do 2023. godine za mjesne i općinske odbore, a izbori za organe regionalnih i kantonalnih organizacija od 30. oktobra do 15. novembra 2019. godine. 

 

(Nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 53

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još