OVO JE TEK POČETAK VELIKOG PROCESA

Počela digitalizacija bh. kulturnog naslijeđa - eksponata iz Zemaljskog muzeja i Muzeja Sarajeva

Kultura05.06.19, 15:22h

Počela digitalizacija bh. kulturnog naslijeđa - eksponata iz Zemaljskog muzeja i Muzeja Sarajeva
Eksponati iz Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine koje je odabrala kustos Ana Marić biće digitalizirani u toku ove sedmice, a iduće sedmice ekipa će raditi u Muzeju Sarajeva

 

 

Kako je najavljeno u martu ove godine, ekipa organizacije Global Digital Heritage u koordinaciji sa Udruženjem za digitalizaciju kulturne baštine DIGI.BA je počela digitalizaciju eksponata iz sarajevskih muzeja.

 

Eksponati iz Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine koje je odabrala kustos Ana Marić biće digitalizirani u toku ove sedmice, a iduće sedmice ekipa će raditi u Muzeju Sarajeva gdje su kustosi Adnan Muftarević, Muamer Šehović i Indira Kučuk Sorguč odabrali materijal relevantan za ovaj muzej.


Global Digital Heritage (GDH) je neprofitna privatna istraživačko-obrazovna organizacija posvećena dokumentiranju, monitoringu i zaštiti globalnog kulturnog i prirodnog naslijeđa. GDH koristi digitalnu vizualizaciju, 3D virtualizaciju, geoprostornu informatiku i open access rješenja za kreiranje digitalnih modela kulturnih spomenika koji se besplatno stavljaju na raspolaganje javnosti.


Ključni element njihove misije je demokratizacija nauke. Podaci su besplatno raspoloživi cijelom svijetu u znak podrške kulturnom naslijeđu, edukaciji, javnom pristupu i naučnom istraživanju iz oblasti digitalne humanistike.


Dr. Victor Menchero, španski arheolog i naučni direktor GDH, sa svojim saradnikom radi digitalizaciju eksponata tehnikom fotogrametrije, a proces će imati priliku naučiti i studenti arheologije i kompjuterskih nauka sa Univerziteta u Sarajevu u okviru planiranih tutorijala.


Jedan od prvih digitaliziranih objekata je zlatni prsten sa prikazom boga Jupitera i Viktorije, pronađen na lokalitetu Blagaj-Japra, za koji se pretpostavlja da datira iz III-IV stoljeća. 3D model ovog objekta je dostupan na internetu i može se interaktivno pregledati.


Istraživači iz laboratorije Sarajevo Graphics Group nastaviće rad na odabranim 3D modelima i kreirati njihove virtuelne prezentacije tehnikom interaktivnog digitalnog pripovijedanja.


U saradnji sa Udruženjem DIGI.BA i bh arheolozima, ekipa će obići i lokalitete nekropola stećaka i druge arheološke lokacije kako bi se pripremila naredna faza digitalizacije planirana za iduću godinu. U ovoj fazi GDH će digitalizirati velike objekte i arheološke komplekse pomoću dronova.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!