U SDA negoduju

Drugi dan Bajrama radni za učenike i nastavnike, prvi put nakon decenija

Hronika03.06.19, 20:26h

Drugi dan Bajrama radni za učenike i nastavnike, prvi put nakon decenija
Također se nadaju kako će resorna ministrica javno priznati da je pogriješila pri donošenju te odluke, ali i da će u suprotnom tu odluku smatrati namjernim i grubim kršenjem osnovnih ljudskih prava muslimana u Kantonu Sarajevu, u kojem čine apsolutnu većinu

 

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije Sarajevo uputio je danas čestitke svim muslimanima u domovini i onima izvan nje u povodu Ramazanskog bajrama.  

 

Istovremeno KO SDA Sarajevo izrazio je zabrinutost odlukom Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo da drugi dan Bajrama bude radni za učenike i njihove nastavnike, prvi put nakon nekoliko decenija. 

 

Iz KO SDA podsjećaju resornu ministricu da se drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava kao Dan šehida, tako da pored vjerske ima i dimenziju sjećanja na "najbolje sinove Bosne i Hercegovine, one koji su svoje živote položili baš u temelje naše slobode". 

 

- Ova nerazumna i besmislena odluka podsjeća nas na vrijeme kada se za bajrame, posebno u institucijama obrazovanja, nije ni znalo i kada vjerska prava muslimana nisu poštovana. Odluka je izazvala negativne reakcije većine roditelja, tako da se može očekivati da veliki broj učenika u srijedu, 05. juna, i ne dođe na nastavu. Ako učenici muslimani u sarajevskim školama, nemaju nastavu na drugi dan Uskrsa, pravoslavnog i katoličkog blagdana, nema nikakvog razloga da u školu idu na Dan šehida, odnosno drugi dan Ramazanskog bajrama - upozoravaju iz KO SDA. 

 

Također se nadaju kako će resorna ministrica javno priznati da je pogriješila pri donošenju te odluke, ali i da će u suprotnom tu odluku smatrati namjernim i grubim kršenjem osnovnih ljudskih prava muslimana u Kantonu Sarajevu, u kojem čine apsolutnu većinu, saopćeno je iz Press službe KO SDA Sarajevo.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!