SADAKA MOŽE, ZEKAT NE!

Panika u Islamskoj zajednici: FACE TV prikuplja ramazanski zekat, dalje prste od toga!

Hronika02.06.19, 19:51h

Panika u Islamskoj zajednici: FACE TV prikuplja ramazanski zekat, dalje prste od  toga!
Prilozi koje vjernici daju za druge humanitarne projekte se smatraju sadakom. I vam je halal, poručuje Islamska zajednica, televiziji Senada Hadžfejzovića, ali nam ne dirajte u zekat!

 

Nakon što su neke bh. organizacije, pojedinci, pa čak i televizije, kakav je nedavni slučaj FACE TV-a, uzele sebi za pravo da ubiru i distribuiraju zekat, iz Ureda za zekat Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini su još jednom upozorili članove IZ u BiH da se prema islamskom učenju zekat može uplaćivati samo u Bejtu-l-mal. Odnosno, da je ubiranje i distribucija zekata u islamskoj tradiciji vezano samo za ulu-l-emra, tj. institucionalnog predstavnika zajednice vjernika.

 

-Prilozi koje vjernici daju za druge humanitarne projekte se smatraju sadakom i oni će voljom Božijom biti za to dobro djelo nagrađeni, ali se ne može smatrati da su ispunili obavezu izdvajanja zekata. Zekat je jedan od pet temelja islama i samim time dio islamskog vjerovanja i obredoslovlja koji prema važećem Zakonu o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini može biti samo u nadležnosti Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini - prenosi MINA.

 

Iz Islamske zajednice još jednom apeluju na sve pojedince, organizacije, a naročito medije da ne dovode javnost u zabludu i da ne komercijaliziraju vjerske obaveze ili osjećanja ljudi.

 

(DEPO Portal/ak)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 67

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još