zaključci sa sjednice

VSTV izabrao nosioce funkcija: Evo imena tužioca koji su na čelu pravosuđa u BiH

Hronika30.05.19, 18:56h

VSTV izabrao nosioce funkcija: Evo imena tužioca koji su na čelu pravosuđa u BiH
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je drugog dana sjednice, koja se održava 29. i 30. maja 2019. godine u Sarajevu, donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini

 

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je drugog dana sjednice, koja se održava 29. i 30. maja 2019. godine u Sarajevu, donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini:

 

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, imenovani su:

 

Tomislav Ljubić, na poziciju glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona;
Fadila Amidžić, na poziciju glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona.


Na nivou Bosne i Hercegovine, imenovani su:  

 

Igor Dubak, na poziciju tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine;
Senad Osmić, na poziciju tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine;
Mladen Furtula, na poziciju tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine;
Ahmed Mešić, na poziciju tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
 

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrasno, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristrasnosti i ugleda te iskustva na rukovodećim poslovima.

 

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

 

Novoimenovani nosioci pravosudnih funkcija će stupiti na dužnost 10. juna 2019. godine, dok novi mandat glavnim tužiocima Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona počinje sa danom donošenja odluke o imenovanju.

 

(Foto: Arh./ DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!