Foto / Sjajna vijest

Poslije velike borbe sa sistemom Slavko Mršević maturirao

Hronika25.05.19, 14:53h

Poslije velike borbe sa sistemom Slavko Mršević maturirao
Borba sa sistemom je uspjela, jer je Slavko uspio u svojoj borbi, ako i svi oni koji su ga podržavali

 

Nakon duge i neizvjesne borbe, Slavko Mršević, mladić s blagim oblikom autizma kojem dugo vremena institucije nisu dozvoljavale da nastavi srednjoškolsko obrazovanje, jučer je maturirao.

 

slavko-mrsic1

 

Borba sa sistemom je uspjela, jer je Slavko uspio u svojoj borbi, ako i svi oni koji su ga podržavali.

 

U ovoj borbi pomagao mu je njegov pravni zastupnik Bojan Bajić.

 

slavko-mrsic3

 

Slavko je mladić koji ima dijagnosticiran Aspergerov sindrom (visokofunkcionalni oblik poremećaja iz autističnog spektra) i koji je dospio u žižu javnosti kada se saznalo da mu je zbog ove dijagnoze onemogućen pristup Srednjoj saobraćajnoj tehničkoj školi (SŠC) u Rudom, koju je pohađao.

 

slavko-mrsic4

 

Mršević je upisan u prvi razred školske 2015/16. i ocjenjivan je do polugodišta a onda su neki od profesora prestali da mu upisuju ocjene s obrazloženjem da ometa nastavu.

 

Naredne školske godine uprava srednje škole nije mu dozvolila da pohađa nastavu u drugom razredu i od tada počinje dječakov hod po mukama.

 

Prema stručnim mišljenjima, Slavko je sposoban da se školuje redovnim putem, ali uz prilagođeni, inkluzivni nastavni plan i program. Umjesto toga, škola mu je zabranila da pohađa nastavu i odbila da prilagodi nastavni plan i program i metodologiju prijenosa gradiva, njegovim funkcionalnim sposobnostima i statusu.

 

Ovaj slučaj je krajem marta dobio i sudski epilog u Osnovnom sudu u Višegradu.

 

Sud je donio presudu po kojoj su Srednjoškolski centar Rudo i Ministarstvo prosvjete Republike Srpske prekršili zakon i prava autističnog dječaka Slavka Mrševića iz Rudog, te je naloženo njegovo vraćanje u školske klupe.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!