Vanredna sjednica VSTV-a povodom afere koja trese BiH

Vijeće daje punu podršku i povjerenje predsjedniku Milanu Tegeltiji

Front24.05.19, 08:26h

Vijeće daje punu podršku i povjerenje predsjedniku Milanu Tegeltiji
Vijeće je donijelo odluku da se sve prijave koje su upućene tužilaštvima, u kojima se spominju nosioci pravosudnih funkcija, imaju smatrati prioritetom

 

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (Vijeće) je juče održalo vanrednu sjednicu na kojoj je razmatrana Informacija predsjednika VSTV-a BiH povodom trenutne situacije u pravosuđu. Usvojeni su sljedeći zaključci:

 

-  Vijeće daje punu podršku i povjerenje predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Milanu Tegeltiji, u daljem obavljanju njegovih dužnosti.

 

-  Vijeće poziva Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da, što je prije moguće, provede efikasnu i detaljnu provjeru svih navoda iz teksta objavljenog u on-line magazinu „Žurnal“  i donese tužilačku odluku.

 

-  Vijeće je donijelo odluku da se sve prijave koje su upućene tužilaštvima, u kojima se spominju nosioci pravosudnih funkcija, imaju smatrati prioritetom.

 

-  Vijeće poziva Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH da pažljivo prati poštivanje Kodeksa sudijske i Kodeksa tužilačke etike od strane nosilaca pravosudnih funkcija, u svim njegovim segmentima, i posebno prati istupe nosilaca pravosudnih funkcija u medijima, te da, ukoliko uoči kršenje tih kodeksa, promptno poduzima adekvatne mjere.

 

-  Vijeće konstatuje da potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Ružica Jukić, na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, nikada nije za kolege Gorana Nezirovića, Branka Perića i Tomislava Ljubića, upotrijebila izraz „trećerazredni službenici“.

 

-  Služba za informisanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine će na adekvatan način snimati sva obraćanja predsjednika, potpredsjednika ili članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine medijima, u cilju obezbjeđivanja njihove autentičnosti, saopćeno je nakon sjednice VSTV-a BiH.

 

(DEPO PORTAL; BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!