Predsjedavajući Predsjedništva BiH potpisao političko samoubistvo

Nije Dodik smijenio Perišića zbog izjave o Komšićevoj krivičnoj prijavi, nego zbog OVOG velikog kiksa!

Front17.05.19, 11:49h

Nije Dodik smijenio Perišića zbog izjave o Komšićevoj krivičnoj prijavi, nego zbog OVOG velikog kiksa!
Je li Srđan Perišić napisao ili makar odobrio pismo njemačkoj kancelarki Merkel i francuskom predsjedniku Macronu? To ne znamo. Ali, činjenica je da je jedini od 11 savjetnika smijenjen. Bez objašnjenja

 

Izvor: Analiziraj.ba

Piše: Mehmed Halilović

 

Da je ovo politički kviz, biste li znali odgovor na pitanje ko je napisao citat koji slijedi:

 

srdjan-perisic

 

Dobro, ni ja ne znam ko je napisao, ali, vjerujem, mnogi koji ovo čitaju pouzdano znaju ko je potpisao. Da, u pravu ste: potpisao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH! Upravo Dodik čija je politika utemeljena na sasvim suprotnoj politici najmanje u zadnjih deset godina. Političko samoubistvo koje je dosad prošlo gotovo neopaženo. Nažalost.

 

Smjena savjetnika od jutra do podneva

 

Pročitajte ponovno drugi od ova dva pasusa: „Niži nivoi, koji prema Ustavu Bosne i Hercegovine uključuju Parlament, Savjet ministara i entitete, mogu zauzeti stav prema određenom pitanju, ali nemaju nadležnost da u ime BiH donose odluke“.

 

To je bilo ne tako davno, 26. aprila, kad je predsjedavajući Dodik bio jako ljut što je na samit u Berlinu pozvan predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, a ne on. A čovjek kad je ljut zna svašta uraditi što i ne misli. Recimo, da napiše takvo nešto, ili bar da to potpiše.

 

Ako Dodik nije napisao tu rečenicu („Niži nivoi, koji prema Ustavu Bosne i Hercegovine uključuju Parlament, Savjet ministara i entitete, mogu zauzeti stav prema određenom pitanju, ali nemaju nadležnost da u ime BiH donose odluke“), mora da je to učinio neko od njegovih savjetnika. Ko bi to mogao biti? Na listi njegovih savjetnika koja je vrijedila do prijepodnevnih sati 15. maja, bila su imena 11 savjetnika. Već u ranim popodnevnim satima istog dana – jedno ime je izbrisano. Ime Srđana Perišića.

 

Ko je Srđan Perišić? U Dodikovom timu se pojavio krajem prošle godine, kad je dodatno predstavljen kao profesor na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. Ubrzo na web-stranici Predsjedništva predstavljen je kao službeni savjetnik. Nije pisalo za koju oblast, ali on nije bio jedini savjetnik bez striktno određene oblasti. To bi ujedno moglo da znači i da je imao na neki način veću važnost od drugih savjetnika specijaliziranih za uža područja? Imao je česta javna istupanja, u potpunosti u skladu s Dodikovom politikom, a u nekim temama (recimo, NATO) čak i radikalnija. Prema opisu beogradskih Večernjih novosti, on „pripada krugu najuglednijih srpskih geopolitičkih analitičara mlađe generacije, predaje međunarodne odnose i geopolitiku, a odličan je poznavalac dešavanja u najvećoj državi slovenskog svijeta o kojoj je napisao knjigu Nova geopolitika Rusije. 

 

Benigna izjava i ekspresno brisanje

 

Je li Srđan Perišić napisao ili makar odobrio pismo njemačkoj kancelarki Merkel i francuskom predsjedniku Macronu? To ne znamo. Ali, činjenica je da je jedini od 11 savjetnika smijenjen. Bez objašnjenja.

 

Vijest o njegovoj smjeni objavili su manje-više svi informativni portali i mediji. I svi su bez izuzetka tu smjenu povezali s njegovom izjavom povodom krivične prijave koju je član Predsjedništva BiH Željko Komšić podnio protiv Milorada Dodika zbog poziva trećem puku OSBiH da iduće godine obuče uniformu ratne vojske RS-a. On zapravo u toj izjavi nije ništa novo rekao osim što je prijavu okvalifikovao kao „dokaz Komšićeve prevelike, gotovo paranoične nervoze“ i zaključio da „iza Dodika stoji politika, a ne nekakav hir. Komšićeva prijava je dokaz njihove nemoći, ali i sluganstva Komšića stranim službama, prije svega britanskoj.“

 

Nema nikakvog razloga vjerovati da je Perišić zbog toga smijenjen. Ali, istina je da su se povodom ove izjave ipak dešavale čudne stvari: ona je najprije dobila veliki publicitet na srpskim medijima i nakon nekoliko sati – povučena. Uključujući i portal RTRS. Prije će biti da je vijest povučena zbog ličnosti (Srđan Perišić) nego zbog sadržaja. On je, naime, smijenjen gotovo u istom času kad je i vijest objavljena i očito ga je trebalo „skloniti“ da se više ne predstavlja savjetnikom.

 

Dodvoravanje gospodaru je preskupo

 

Ako je Perišić smijenjen ekspresno, a da ni sam navodno to nije znao, zašto je napisao ili odobrio te dvije „sporne“ rečenice i zašto je Dodik tek sada reagovao? Postoji i mogućnost da mu je naknadna pamet gospodara presudila i zbog samog pisma koji Dodiku nije donijelo ništa dobro na međunarodnoj političkoj sceni?

 

Srđan Perišić (nema nikakvog razloga da zasad vjerujemo da je to bio neko drugi) vrlo je dobro znao šta Dodik misli i govori o BiH i o svom entitetu koji neprestano predstavlja kao „državu“. A ipak je napisao da „niži nivoi, koji prema Ustavu Bosne i Hercegovine uključuju Parlament, Savjet ministara i entitete, mogu zauzeti stav prema određenom pitanju, ali nemaju nadležnost da u ime BiH donose odluke“… On ili neko drugi ko je to napisao nisu namjeravali da na ovaj način afirmišu Ustav BiH, već da u očima evropskih lidera (Merkel i Macron) svog šefa, predsjedavajućeg Predsjedništva, predstave kao centar odlučivanja u BiH. Tako je bilo i dok se Dodik šetao od premijerske do predsjedničke funkcije u RS-u i učinilo im se da bi to moglo tako i da se nastavi.

 

Zašto je Milorad Dodik tek sada reagovao? Da ne ponavljamo narodnu mudrost o pameti koja ponekad prelazi dug put do glave, ali da dodamo: da je Dodik bio svjestan šta je potpisao i da je politička javnost u BiH ranije reagovala, Perišić vjerovatno ne bi dočekao ni 15. maj na listi savjetnika.

 

 

(Analiziraj.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!