Bura se ne stišava

Oglasila se i Američka ambasada u BiH o Dodikovoj izjavi o oblačenju uniformi Vojske RS

Front13.05.19, 16:10h

Oglasila se i Američka ambasada u BiH o Dodikovoj izjavi o oblačenju uniformi Vojske RS
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik pozvao je jučer pripadnike Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH da na sljedećem obilježavanju Dana tog puka obuku uniforme bivše Vojske Republike Srpske, a to je izazvalo burne reakcije u bh. javnosti

 

Pozivati pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ili bilo koga drugog, da djeluju protivno zakonskim odredbama je nesavjesno i neprihvatljivo, a nadležne institucije moraju na adekvatan način reagirati - ocijenjeno je danas iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH. 

 

Na upit Fene iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a podsjetili su da Zakon o odbrani Bosne i Hercegovine iz 2005. godine jasno definira obaveze, odgovornosti i ponašanje pripadnika Oružanih snaga BiH. 

 

- Javno osporavanje jednog od ključnih stubova mira i sigurnost u BiH podriva stabilnost cijele zemlje. Retorika i pozivi na djelovanje ove vrste su neodgovorni i opasni, a i ne pomažu BiH da ostvari svoj javno deklarirani cilj - evropske integracije - rečeno je Feni. 

 

Kako je istaknuto, Sjedinjene Američke Države ostat će opredjeljene očuvanju mira i stabilnosti u BiH, kao i nastavku profesionalne, produktivne i pozitivne saradnje s Oružanim snagama BiH. 

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik pozvao je jučer pripadnike Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH da na sljedećem obilježavanju Dana tog puka obuku uniforme bivše Vojske Republike Srpske, a to je izazvalo burne reakcije u bh. javnosti.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još