Počinje haos na putevima

Ako putujete za prvomajske praznike: Kako izbjeći gužvu na granicama

Hronika26.04.19, 17:21h

Ako putujete za prvomajske praznike: Kako izbjeći gužvu na granicama
Pred prvomajske praznike očekuje se povećanje broja vozila ne samo na granicama nego i na cestama širom zemlje, upozoravaju iz BIHAMK-a

 

Produženi vikend zbog prvomajskih praznika, kao i početak sezone godišnjih odmora, mogao bi donijeti prvi val višesatnih čekanja na graničnim prijelazima. Kilometarske kolone očekuju se već od danas, piše Avaz

 

Građani koji putuju na Hrvatsko primorje, ka jugu naše zemlje, najčešće se odlučuju za granični prijelaz Doljani. No, kako bi izbjegli duge kolone, preporučuju se alternativni prijelazi. Uz Bijaču i Gabelu - Gabela Polje, tu su i Crveni Grm, Orahovlje i Zvirići. 

 

Dok se Doljanima čeka i duže od dva sata, na ovim alternativnim prijelazima bude dvostruko kraće zadržavanje.

 

- Pred prvomajske praznike očekuje se povećanje broja vozila ne samo na granicama nego i na cestama u zemlji i u većim gradovima. Još veću gužvu očekujemo prvog dana vikenda, posebno prema jugu – rekli su iz Operativnog centra BIHAMK-a.

 

Do graničnog prijelaza Crveni Grm moguće je doći istom dionicom kao za Bijaču, ali treba, umjesto skretanja za Hardomilje, nastaviti cestom kroz Teskeru. Do Orahovlja treba pratiti tablu Vitina na ulazu u Ljubuški, a potom se regionalnom cestom spustiti do tog prijelaza.

 

Zvirići su na tek nekoliko kilometara od Doljana i posljednjih godina skoro da ni tokom ljetne sezone nema čekanja.  

 

S druge strane, na sjeveru zemlje, uz GP Gradiška je i alternativni prijelaz Donja Gradina. Također, frekventnom Izačiću, gdje su jučer zabilježena zadržavanja duža od pola sata, alternativa je Ripač.

 

Što se tiče graničnih prijelaza između Hrvatske i Slovenije, prema informacijama iz Hrvatskog autokluba, najduža čekanja su na prijelazima Bregana i Macelj. Tu se obično uoči praznika i sezone čeka po dva sata. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!