FOTO/ Sramotni poziv na linč

Na stadionu Grbavica navijači Želje izložili veliki transparent 'Ima zabranit!' i zastavu Bruneja

Sport07.04.19, 09:50h

Na stadionu Grbavica navijači Želje izložili veliki transparent 'Ima zabranit!' i zastavu Bruneja
Transparent i zastava Bruneja su postavljeni na vidljivo mjesto na stadionu te su primjetni u skoro svakom kadru prijenosa utakmice, te se postavlja pitanje - zašto transparent makar nije uklonjen tokom susreta

 

Na stadionu Grbavica tokom sinoćnjeg derbija FK Sarajevo i FK Željezničar, neposredno pored terena, obješen je transparent na kojem piše "Ima zabranit'!", koji aludira na najavljenu Bh. povorku ponosa u Sarajevu koja će se održati pod sloganom 'Ima izaći'.

 

Transparent i zastavu su izvjesili Manijaci, odnosno navijači Željezničara.

 

Da se radi o izrazu mržnje prema LGBT populaciji svjedoči i činjenica da je pored ovog plakata postavljena i zastava Bruneja, države u kojoj je od 3. aprila homoseksualnost krivično djelo kažnjivo smrću kamenovanjem.

 

Transparent i zastava Bruneja su postavljeni na vidljivo mjesto na stadionu te su primjetni u skoro svakom kadru prijenosa utakmice, te se postavlja pitanje - zašto transparent makar nije uklonjen tokom susreta?

 

Podsjećamo, u bh. prijestolnici su prekjučer oko 14 sati ispred Sarajevo City Centra napadnute dvije djevojke za koje se smatra da su pripadnice LGBT populacije. Djevojke su napale dvije muške osobe koje su u bijegu jer su se, navodno, držale za ruke.

 

Jedna djevojka je lakše povrijeđena, dok je druga zadobila udarce u predjelu glave.

 

Napadi i izljevi mržnje i pozivanja na linč uslijedili su nakon što su organizatori najavili prvu Bh. povorku ponosa, koja se treba održati 8. septembra. Sve je dodatno podgrijala SDA-ova zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, Samra Ćosović-Hajdarević, koja je na javnom Facebook profilu poručila aktivistima da “idu negdje drugo i prave sebi grad, državu, zakone i svoja prava koja im niko neće osporavati”, te da želi da se "ovakvi ljudi izoluju i sklone što dalje od naše djece i društva".

 

 

DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 60

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još