uputili javni protest nakon sramotnog incidenta

BH novinari Izetbegoviću: Osim što je primjer političke bahatosti i gluposti, izjava o 'napadu na kameru' je i...

Hronika01.04.19, 14:38h

BH novinari Izetbegoviću: Osim što je primjer političke bahatosti i gluposti, izjava o 'napadu na kameru' je i...
UO BHN javno poziva gospodina Izetbegovića da, prije moralnih pouka, pošalje javno izvinjenje svim novinarima u BiH zbog ponašanja njegovog stranačkog kolege Ćesira, ali i zbog vlastitih, neodmjerenih i politički nekorektnih stavova o krišenju medijskih sloboda


             
Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinara (BHN) upućuje javni protest Bakiru Izetbegoviću, predsjedniku Stranke demokratske akcije (SDA) zbog politički  neodogvornog istupa i pokušaja relativizacije fizičkog napada na Adija Kebu, fotografa portala Žurnal. Na press konferenciji SDA, održanoj u subotu 30.marta, Izetbegović je izjavio kako Huso Ćesir, lider SDA iz sarajevske općine Novi Grad, „nije napao fotografa već kameru“ čime je na najdirektniji način opravdao nasilje i kršenje medijskih sloboda u BiH, uključujući i pravo na siguran i dostojanstven rad.   


Osim što je primjer političke bahatosti i gluposti, Izetbegovićeva izjava o „napadu na kameru“ predstavlja zabrinjavajući pokušaj odbrane kriminalnog akta Huse Ćesira i solidarnosti s njim, samo zbog članstva u istoj političkoj partiji i navodnih „ratnih zasluga“, sugerirajući time kako se u BiH trebaju i medijske slobode žrtvovati radi ratnih zasluga pojedinaca. Upravni odbor BHN smatra nedopustivim bilo kakvo opravdavanje napada na novinare, pogotovu ne u kontekstu ratnih ili drugih zasluga, a najmanje što u ovom trenutku novinarska zajednica očekuje od gospdina Izetbegovića i najbrojnije bošnjačke političke stranke jeste osuda krivičnog djela, te javno izvinjenje fotografu  Adiju Kebi i uredništvu portala Žurnal.   
U domen iste političke manipulacije i zamagljivanja pozadine napada na fotografa Žurnala – a to je pisanje ovog portala o kriminalnim i koruptivnim poslvnim poduhvatima Huse Ćesira, političara i vlasnika više privantih kompanija - spada i Izetbegovićev poziv novinarskim udruženjima da „iz svojih redova izbace samo jednog“  novinara „kome istina nije sveta“. 

 

Podsjećamo gospodina Izetbegovića da je novinarska i medijska zajednica jedina profesija u ovoj državi koja se sustavno i odgovorno, više od dvije decenije, bavi sankcioniranjem neprofesionalnog postupanja novinara i medija kroz djelovanje Vijeće za štampu i online medije i Regultorne agenecije za komunikacije. Uz to, svaki gradjanin ove države, uključujući politčara i businessmana Husu Ćesira, ima mogućnost,  umjesto pesnica i psovki, protiv novinara koristiti legitimna sredstva demantija, pisma urednicima, žalbe Vijeću za štampu ili RAK –u i podnošenja tužbe za klevetu. 

 

U tom kontekstu, UO BHN javno poziva gospodina Izetbegovića da, prije moralnih pouka, pošalje javno izvinjenje svim novinarima u BiH zbog ponašanja njegovog stranačkog kolege Ćesira, ali i zbog vlastitih, neodmjerenih i politički nekorektnih stavova o krišenju medijskih sloboda - navodi se u saopćenju Upravnog odbora BH novinara.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr) 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 61

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još