Pet mjeseci od ubistva na Alipašinom, evo šta dosad znamo

'Klinci u Sarajevu napravili sr*nje': Ubica policajaca Šehovića i Vujinovića broj aktivirao u Bijeljini

Hronika25.03.19, 08:36h

'Klinci u Sarajevu napravili sr*nje': Ubica policajaca Šehovića i Vujinovića broj aktivirao u Bijeljini
Organi gonjenja još sklapaju detalje iz istrage koji bi automafijaše povezali sa ovim zločinom

 

Navršilo se pet mjeseci od brutalnog ubistva pripadnika sarajevskog kantonalnog MUP-a Adisa Šehovića i Davora Vujinovića a da istražni organi nisu imenovali njihove ubice. Iako se u vezu sa izvršenjem dvostrukog ubistva mogu dovesti tri osobe, još se sve zasniva na sumnji, a ne na materijalnim dokazima.

 

Kao što je Oslobođenje ranije pisalo, u pritvoru se, zbog umiješanosti u ovaj zločin, trenutno nalaze Srećko Trifković, Slaven Dakić i Miloš Obradov. Nedjeljko Lizdek, koji se u pritvoru nalazi po drugom osnovu, jedan je od onih koji se dovodi u direktnu vezu sa ubistvom policajaca.

 

Ugrožavanje istrage

 

Aida Topalović, jedna od postupajućih kantonalnih tužiteljica u ovom predmetu, na sva naša pitanja odgovorila je da bi sve što bi rekla ili potvrdila moglo ugroziti istragu, te da bi istrazi najviše odgovaralo da se ništa o ovome ne objavljuje.

 

Iz sarajevskog MUP-a istakli su da, osim onog što su već objavili mediji, nema novih detalja u ovom predmetu i da su dostavili Tužilaštvu sve što su postupajući tužioci od njih tražili. Slično se moglo čuti i u SIPA, gdje nam je rečeno da nije rađeno ništa od hapšenja osumnjičenih na Palama, piše Oslobođenje.

 

Vještačenja DNK tragova iz vozila golf VI, nađenog na mjestu zločina na Alipašinom Polju, završena su davno i dostavljena Tužilaštvu. Međutim, nije poznato da li su gotova vještačenja barutnih čestica na osnovu kojih bi se Lizdek mogao dovesti u vezu sa izvršenjem dvostrukog ubistva, ko je na mjestu zločina koristio mobitel sa američkim brojem, da li su završena vještačenja mobitela osumnjičenih, da li su provjereni njihovi alibiji...

 

Podsjetimo, mediji su o ovom slučaju objavili mnogo toga. Sam događaj desio se u zoru 26. oktobra 2018. u C fazi Alipašinog Polja. Dok su policajci u službenom vozilu prolazili pored golfa VI otvorene haube, na njih je ispaljen rafal iz automatskog oružja. Šehović je preminuo na mjestu zločina (Zavod za hitnu medicinsku pomoć konstatovao je smrt Adisa Šehovića u 4.34 sati), a Vujinović je umro nešto kasnije u bolnici.

 

Policija se brzo našla na mjestu događaja, ali počinioci su netragom nestali. Spominjalo se da je na mjestu zločina viđen terenac rexton sa blinkerima, seat leon, crni golf V. Na kraju, mediji su sve manje spominjali rexton i golf, a ostalo je da su ubice došle u seat leonu. Potom je uslijedila serija hapšenja osoba koje se mogu dovesti u vezu sa krađama vozila, jer je istragom konstatovano da su policajce ubili članovi automafije. U početku je Njegoslav Milinković imenovan kao glavni osumnjičeni, te je ubrzo uhapšen i još brže pušten, jer je imao alibi.

 

Među uhapšenim našli su se Miloš Obradov, Stefan Samardžija i Srđan Sokolović, no i oni su potom pušteni na slobodu. Nedugo zatim, Obradov je ponovo uhapšen, jer se istragom došlo do podataka da je uoči ubistava ukrao seat leon. Njegov branilac Bojan Veselinović tvrdio je da su se Obradov i Samardžija kritične večeri u 3.30 sati tukli s drugom ekipom u kafiću Mistik na Palama, vlasništvo Slobodana Đurića, te da je policija napravila zapisnik o tome. Obradov je navodno potom otišao kući i snimljen je nadzornom kamerom pumpe Špric petrol. Potom je, iste noći, Obradov razgovarao sa svojom djevojkom, ali i sa vlasnikom Mistika, tvrdio je Veselinović, dodajući da se lokacija njegovog štićenika te noći mogla odrediti na osnovu analize njegovog mobitela.

 

Potom je procurila priča da je Srećko Trifković 25. oktobra 2018. organizovao krađu golfa VI na Alipašinom Polju i da su to trebali odraditi njegovi momci. Navodno je to vozilo Srećko trebao dostaviti Boži Vukoji, da bi ga ovaj zatim rastavio. Međutim, navodno je Trifković Vukoji rekao da neće dovesti golf, jer su “klinci u Sarajevu napravili sranje”.

 

Onda je u priči o ubistvu policajaca u medijima spomenuto ime Nedjeljka Lizdeka, za kojeg su izvori iz policije za Oslobođenje ranije tvrdili da je direktni izvršilac, ali da to treba potvrditi forenzičkim vještačenjima. Lizdek je, naime, uhapšen nakon što je 23. oktobra 2018. sa Nebojšom Marinkovićem, Đorđem Cicovićem i Milošem Pavlovićem, ispred hotela Pino Nature na Trebeviću, od B. A. iz Sarajeva oteo golf V.

 

Među posljednjim informacijama o ovom događaju pojavila se ona da su njemačke bezbjednosne službe u kritično vrijeme na mjestu zločina identifikovale poziv sa američkog broja mobitela. Taj broj se potom ugasio i ponovo nakratko aktivirao u Bijeljini.

 

Nedžad Korajlić, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, ističe da su do sada morala biti završena vještačenja bioloških i hemijskih tragova.

 

“Da li je bilo još nekih složenijih vještačenja, nisam upoznat. Takva krivična djela zahtijevaju da se djeluje promptno, pa i ako je potrebno da se plati vještačenje i van zemlje kako bi se došlo do rezultata”, kaže Korajlić.

 

Dodaje da istrage ubistava mogu da traju godinama i da se na kraju nađe počinilac.

 

Posebna pažnja

 

“Međutim, najefikasnije je kad se to uradi u prvih desetak dana nakon zločina. Protok vremena jako loše utiče na istragu. Vrlo moguće je stvaranje špekulacija zbog nedostatka informacija o predmetu, a informacije se ne mogu dati zbog ozbiljnosti istrage. Što više protiče vremena, to će biti teže istražnim organima. Ako se istraga ne završi brzo, postoji mogućnost da izvršioci unište tragove, da kontaktiraju međusobno, utiču na svjedoke i pripreme odbranu kad ih uhvate”, veli Korajlić.

 

Dugotrajna istraga ovakvih predmeta negativno utiče i na svijest građana o stanju sigurnosti u državi, smatra naš sagovornik.

 

“Ovakve predmete građani posmatraju sa posebnom pažnjom, jer policija je organ koji rješava ubistva. Šalje se negativna poruka kad se vidi da se ubistva policajaca ne mogu da riješe. Bitno je da se pošalje poruka da organi istrage nešto rade, da ne staju, što će umanjiti osjećaj nesigurnosti građana”, napominje dekan.

 

Kako prolazi vrijeme, članovi porodica nastradalih policajaca sve rjeđe se pojavljuju u medijima. Razlozi su jasni. Prvo što im organi gonjenja vjerovatno ne daju nikakve informacije o toku istrage, a drugo što su nakon gubitka bližnjih rane u duši još duboke i bolne.

 

Davorova supruga Alisa Vujinović je kratko istakla da nema šta reći povodom ovog zločina niti ima bilo kakvih dodatnih informacija osim onih koje su se već pojavile u medijima. Adisov brat Alen Šehović kratko je porukom odgovorio da ne može pričati o ovoj temi, zamolivši medije za razumijevanje.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL; BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!