Prema podacima Agencije za statistiku BiH

Koliko košta život u BiH: Evo šta je najviše pojeftinilo, a što poskupilo

Biznis Klub09.03.19, 13:55h

Koliko košta život u BiH: Evo šta je najviše pojeftinilo, a što poskupilo
Samo u posljednjoj godini cijene odjeće i obuće su pale za 11 posto

 

Cijene odjeće i obuće na tržištu Bosne i Hercegovine su čak 33,6 posto niže od prosječnih cijena iz 2015. godine.

 

Od toga je obuća, u januaru ove godine, bila jeftinija nego 2015. za 34,7 posto, a odjeća za 33,1 posto, piše BiznisInfo.ba na osnovu podataka Agencije za statistiku BiH.

 

Na ovome se možemo zahvatliti velikom broju stranih modni marki koje su u posljednje vrijeme otvorile svoje radnje i u BiH, što je dovelo do velike konkurencije i borbe na tržištu.

 

Samo u posljednjoj godini cijene odjeće i obuće su pale za 11 posto.

 

S druge strane, od svih proizvoda je najviše poskupio duhan, koji je u januaru ove godine bio za 31,2 posto skuplji u odnosu na prosjek iz 2015. Podsjetimo da su prethodnih godina povećane akcize na duhanske proizvode.

 

Ukupno gledajući, cijene svih proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u januaru 2019.  godine veće su za 1,2 posto nego 2015. godine, što znači da je život generalno “skuplji” nego prije četiri godine.  

 

Hrana i bezalkoholna pića skuplji su za 1,1 posto u odnosu na 2015. Stanarina je poskupila za 13,1 posto, a električna energija, plin i drugi energenti za 9,8 posto.

 

Kućanski aparati su jeftiniji za 5,1 posto. Cijene telefonske i telefaks opreme niže su za 26,1 posto, a cijene komunikacija su smanjene za 3,5 posto.

 

S druge strane, zdravstvo je skuplje za 4,6 posto. Medicinski proizvodi, pomagala i oprema skuplji su za 8,2 posto, a bolničke usluge za 5,3 posto.

 

Cijene obrazovanja više su za 1,8 posto nego 2015.

 

Upotreba prevoznih sredstava skuplja je za 10,7 posto, dok je kupovina vozila jeftinija za 4 posto.

 

(BiznisInfo.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!