Njegova priča slama srce

Sudbina dječaka iz BiH šokirala Italiju: Mama me više ne želi, sada živi s novim muškarcem, a mene je izbacila iz kuće

Hronika01.03.19, 10:28h

Sudbina dječaka iz BiH šokirala Italiju: Mama me više ne želi, sada živi s novim muškarcem, a mene je izbacila iz kuće
U međuvremenu je otkriven otac dječaka, takođe državljanin BiH, protiv koga je, kao i protiv majke, podnijeta prijava napuštanja maloljetnog djeteta


Drama 8-godišnjeg dječaka bosanskohercegovačkih korijena i dalje zauzima dosta prostora u talijanskim medijima.

 

Podsjetimo, krajem decembra prošle godine prolaznici i vozači primijetili su 8-godišnjeg dječaka koji na hladnoći sam luta ulicama gradića Karmanjolo u okrugu Torino, piše Vecernji.ba

 

Nije imao čak ni jaknu, samo tanki džemper, besciljno hodajući duž puta i rizikujući da ga pregaze vozila.

 

- Mama me više ne želi. Izbacila me iz kuće. Sada živi s drugim muškarcem, a ja tražim svoje rođake - skrušeno je tada rekao dječak zaprepaštenim policijskim službenicima koji su ga identificirali nakon dojave građana.

 

Policajci su pronašli njegovu 28-godišnju majku, državljanku BiH, koja je potvrdila da ne želi dijete jer živi sa svojim novim partnerom. Objasnila je da dječak već neko vrijeme živi s djedom i bakom, prenose Nezavisne.

 

Dok je trajala istraga, nesrećni dječak postao je maskota opštinske policije čiji pripadnici su se zajedno sa Karitasom, brinuli o njemu. Ivana Gaveljo, gradonačelnica Karmanjole, rekla je novinarima da je sudbina dječaka svima slomila srce.

 

- On je veoma nježan i miran dječak. Nikad nije išao u školu. Smješten je u sigurnu kuću u kojoj se osjeća prihvaćenim. To je dobra stvar, pozitivan signal jer ga očekuje odrastanje u nimalo jednostavnim okolnostima - rekla je Ivana Gaveljo.

 

U međuvremenu je otkriven otac dječaka, takođe državljanin BiH, protiv koga je, kao i protiv majke, podnijeta prijava napuštanja maloljetnog djeteta.

 

- Dovedite mi ga. To nije pas, pa da bude izbačen na ulicu, želim da živi sa mnom - rekao je otac talijanskim medijima.

 

Talijanske službe i mediji sumnjaju u iskrenost oca, smatrajući da želi da izbjegne kaznenu prijavu. Takođe, i otac, poput majke dječaka, živi u kamp prikolici u nomadskom naselju, što sigurno nije dobro okruženje za odrastanje djeteta.

 

Stoga je izvjesno da nadležne službe neće vratiti dječaka biološkim roditeljima. Nakon izvještavanja italijanskih medija javile su se mnoge talijanske porodice zainteresirani  za usvajanje dječaka.

 

Trenutno je dijete u dobrim rukama, ide u školu, smješteno je sigurnoj kući i čeka porodicu koja će ga prihvatiti i voljeti.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!