Gostovao u u Dnevniku D

Komšić: Beskorisno bi bilo da DF sama uđe u vlast, BH bloku treba platforma djelovanja

Front01.03.19, 07:55h

Komšić: Beskorisno bi bilo da DF sama uđe u vlast, BH bloku treba platforma djelovanja
Inače bi se moglo desiti da funkcija BH bloka bude funkcija sredstva koje će obezbijediti Radončiću i Kukiću da uđu u vlast i onog trenutka kad se to desi ponestat će potreba za postojanje BH bloka. To je potuno pogrešan put

 

Demokratska fronta sama neće u vlast jer je to beskorisno, jer DF po broju glasova nije toliko jak da bi bilo kakve procese mogao da modelira, da upravlja bilo čime bez BH bloka, dijela BH bloka ili neke veće snage, rekao je sinoć u Dnevniku D Federalne televizije Željko Komšić, lider DF i član Predsjedništva BiH, piše Patrija.

 

- To bi bio samo ulazak u vlast, zarad vlasti. Ne biste mogli ništa uraditi, a to nikom ne odgovara i ne funkcionišemo na taj način - rekao je Komšić i dodao da niko ne zna šta će biti za mjesec dana i šta će vrijeme donijeti. 

 

- Ja sam Izetbegoviću odmah poslije izbora rekao da sami nećemo u vlast s obzirom na rezultat - dodao je lider DF, odgovarajući na konstataciju voditeljice o današnjoj izjavi Bakira Izetbegovića koji je rekao da "DF čeka četiri mjeseca".

 

Upitan da li misli da će SDA, u slučaju da DF ne uđe u vlast, ostati usamljena u procesima, Komšić je kazao da "ne misli da će ostati usamljeni u čistom zbiru".

 

- Koliko ja znam i SBB i PDA, pa i A-SDA su vrlo raspoloženi da uđu u vlast. Eh sad, da li će SDA ostati usamljena kod glasanjima po pojedinim pitanjima je sasvim druga stvar. Šta će SDA i s kim raditi je pitanje za njih, ne za DF - poručio je Komšić.

 

Komentarišući stav intelektualaca da u vlast u BiH treba ući građanski blok, Komšić se saglasio s tim stavom.

 

- Situacija u BiH u ovom trenutku je takva da će se stvari u narednom periodu morati 'lomiti'. Pogotovo priča oko izmjene Izbornog zakona ili eventualno izmjena Ustava BiH. SDA, HDZ BiH i SNSD imaju većinu za izmjenu Izbornog zakona, za izmjene ustava bi im trebalo. Zbog tih procesa mislim da je cijeli BH blok trebao da uđe u vlast - mišljenja je Komšić.

 

Komentarišući BH blok, Komšić je kazao da bi trebalo ući u formiranje platforme BH bloka. 

 

- Inače bi se moglo desiti da funkcija BH bloka bude funkcija sredstva koje će obezbijediti Radončiću i Kukiću da uđu u vlast i onog trenutka kad se to desi ponestat će potreba za postojanje BH bloka. To je potuno pogrešan put - zaključio je Komšić, prenosi Patrija. 

 

Komšić je komentarisao i odluke RS o vojnoj neutralnosti, te kazao da takvu odluku mora donijeti cijela zemlja, a ne jedan dio. 

 

O zastoju u izboru mandatara Vijeća ministara BiH Komšić kaže da zastoj nije uzrokovala priča o NATO-u, već je izbor mandatara stao kada je traženo da se mandatar obaveže na poštivanje zakona. 

 

- Međutim, kako dati mandat čovjeku koji unaprijed kaže da neće poštovati zakon, u ovom slučaju Zakon o odbrani - rekao je Komšić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još