nakon inicijative sda o promjeni naziva rs, oglasio se dodik

Ovo je tačka preko koje neću prijeći! To je način da se RS otjera iz BiH, istrajte u tome...

Front23.01.19, 18:12h

Ovo je tačka preko koje neću prijeći! To je način da se RS otjera iz BiH, istrajte u tome...
Ističe da je RS vidljiva u svim dijelovima Ustava BiH zbog čega smatra da nema osnova da se ta inicijativa uopće pokreće pred Ustavnim sudom BiH

 

Inicijativa kojom se traži preispitivanje naziva bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska nije ništa novo, ali RS je ustavna kategorija i međunarodno je priznata, kazao je danas u Istočnom Sarajevu predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik

 

Stranka demokratske akcije (SDA) danas je najavila da će pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine, putem svojih predstavnika u državnim institucijama, radi preispitivanja naziva bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska. 

 

Dodik podsjeća da je bivši predsjednik SDA Sulejman Tihić ranije pokretao istu inicijativu i povukao je zbog, tvrdi Dodik, zbog međunarodnog uticaja te je novu najavu iz SDA nazvao kontinuitetom Bošnjaka od čega neće odustati te se na taj način želi problematizirati Republika Srpska. 

 

Ističe da je RS vidljiva u svim dijelovima Ustava BiH zbog čega smatra da nema osnova da se ta inicijativa uopće pokreće pred Ustavnim sudom BiH, no ukoliko se to dogodi njegovo će učešće u radu Predsjedništva biti dovedeno u pitanje. 

 

Ukoliko član Predsjedništva Šefik Džaferović (SDA) ovu inicijativu dostavi Ustavnom sudu, Dodik najavljuje odluku Narodne skupštine RS-a o ovom pitanju te kaže da nema namjeru u tom slučaju sarađivati s Džaferovićem. 

 

- Dostavljanje inicijative Ustavnom sudu bit će trenutak kada će zasjedati entitetski parlament i kada prestaju pregovori o formiranju vlasti u BiH. Ovo je tačka preko koje neću prijeći, rušenje je to ustavnog poretka. To je način da se RS otjera iz BiH, istrajte u tome - pozvao je Dodik. 

 

Iz SDA su danas naglasili da prema Ustavu BiH, sva tri konstitutivna naroda su ravnopravni na čitavom teritoriju države, uključujući oba entiteta i Brčko disktrikt BiH što je potvrđeno i odlukom Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda U5/98, kojom je entitetima naloženo da u svojim ustavnopravnim sistemima osiguraju punu ravnopravnost svim konstitutivnim narodima. 

 

Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska postoji po Ustavu BiH kao multietnički entitet, u kojem svi narodi moraju imati jednaka prava, što znači da ne može samo jedan narod biti zastupljen niti u nazivu, a drugi isključeni, stav je SDA. 

 

Stoga je iz Stranke demokratske akcije najavljeno pokretanje procedure za usklađivanje naziva entiteta RS sa Ustavom Bosne i Hercegovine, a na temelju važeće odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda.

 

(FENA/mr)Komentari - Ukupno 54

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još