Žele promijeniti ime entiteta

Inicijativa iz SDA: Pred Ustavnim sudom treba preispitati naziv entiteta Republika Srpska

Front23.01.19, 14:55h

Inicijativa iz SDA: Pred Ustavnim sudom treba preispitati naziv entiteta Republika Srpska
U saopćenju za javnost pojasnili su da je dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta RS pokazala da je dosadašnji naziv tog entiteta intenzivno i efikasno korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda - Bošnjaka i Hrvata

 

Stranka demokratske akcije (SDA) pokrenut će pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine, putem svojih predstavnika u državnim institucijama, radi preispitivanja naziva bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska. 

 

U saopćenju za javnost pojasnili su da je dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta RS pokazala da je dosadašnji naziv tog entiteta intenzivno i efikasno korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda - Bošnjaka i Hrvata. 

 

- Vezivanje imena bilo čega u multietničnoj zajednici kakva je BiH za samo jedan narod, po principu etničke privilegiranosti, protivno je Ustavu BiH i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima koja je nadređena Ustavu BiH - ističu u SDA. 

 

Prema Ustavu BiH, sva tri konstitutivna naroda su ravnopravni na čitavom teritoriju države, uključujući oba entiteta i Brčko disktrikt BiH.                                                              

 

Iz SDA naglašavaju da je to potvrđeno i odlukom Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda U5/98, kojom je entitetima naloženo da u svojim ustavnopravnim sistemima osiguraju punu ravnopravnost svim konstitutivnim narodima. 

 

Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska postoji po Ustavu BiH kao multietnički entitet, u kojem svi narodi moraju imati jednaka prava, što znači da ne može samo jedan narod biti zastupljen niti u nazivu, a drugi isključeni. 

 

Stranka demokratske akcije će pokrenuti proceduru za usklađivanje naziva entiteta RS sa Ustavom Bosne i Hercegovine, a na temelju važeće odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 50

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još