Istraživanje objavljeno u časopisu 'Nature'

U imunološkom sistemu krava krije se mogući lijek za HIV: 'Reakcija na virus nas je izbezumila!'

Lifestyle13.01.19, 18:25h

U imunološkom sistemu krava krije se mogući lijek za HIV: 'Reakcija na virus nas je izbezumila!'
Reakcija krava na virus HIV nas je izbezumila, pogotovo ako se uzme u obzir da je ljudima potrebno tri do pet godina da razviju antitijela o kojima govorimo, rekao je dr. Devin Sok

 

Prema studiji objavljenoj u časopisu 'Nature' lijek za HIV mogao bi se nalaziti u imunološkom sistemu krava jer se pokazao dobrim u borbi protiv te bolesti. Tijekom testiranja krave su bile u stanju neutralizirati 20 posto sojeva virusa nakon 42 dana, a čak 96 posto njih nakon 381 dana.

 

- Reakcija krava na virus HIV nas je izbezumila, pogotovo ako se uzme u obzir da je ljudima potrebno tri do pet godina da razviju antitijela o kojima govorimo - rekao je dr. Devin Sok, jedan od stručnjaka koji su sudjelovali u ovom istraživanju.

 

Dodaje da su rezultati ohrabrujući te su možebitni put do pronalaska lijeka u budućnosti, prenosi Reader's Digest.

 

Krave su bile odgovor i na pronalazak cjepiva protiv velikih boginja koje su do 20. stoljeća odnijele oko 300 miliona ljudskih života, a iskorijenjene su 1979. godine.

 

Na tragu cjepiva našao se britanski liječnik Edward Jenner 1796. godine kada je zapazio da mljekarice koje su se zarazile kravljim boginjama, nikada nisu dobile velike boginje. Došao je na ideju zaraziti ljude tim kravljim virusom kako bi ih se zaštitilo od puno opasnijih velikih boginja i to jer i napravio. Kasnije se iz te ideje razvilo cjepivo. Edwarda Jennera danas smatramo ocem imunologije.

 

(24sata.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!