uoči obilježavanja devetog januara

Dodik: Nisam zvao Oružane snage BiH na proslavu 'Dana RS-a'... Ne želim nikoga da moljakam...

Hronika08.01.19, 11:29h

Dodik: Nisam zvao Oružane snage BiH na proslavu 'Dana RS-a'... Ne želim nikoga da moljakam...
-Kao što mi ovdje trpimo postojanje u BiH, tako će i oni morati da se naviknu na nas - kazao je Dodik

 

Oružane snage Bosne i Hercegovine ove godine ne učestvuju u obilježavanju 9. januara - Dana RS-a, kojeg je neustavnim ocijenio Ustavni sud BiH. 

 

Na današnjem polaganju vijenaca u Banjoj Luci na spomenik palim borcima bivše Vojske RS-a učestvovao je počasni vod policije RS-a, a predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je rekao novinarima da nije ni tražio učešće pripadnika Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH u današnjim i sutrašnjim aktivnostima zvaničnika RS-a. 

 

Nije to uradio, kaže, zbog struktura na nivou BiH. 

 

- Ne želim nikoga da moljakam, niti nešto drugo, niti da ponižavam te ljude iz Oružanih snaga. Dobro su došli na svakoj manifestaciji, veoma ih cijenim i bit ću s njima kada budemo obilježavali Božić u Kasarni 'Kozara' - rekao je Dodik. 

 

On je na osporavanja proslave 9. januara rekao da se neke realnosti moraju prihvatiti. 

 

-Kao što mi ovdje trpimo postojanje u BiH, tako će i oni morati da se naviknu na nas. BiH nije najsretnije mjesto za nas, ali smo svjesni međunarodnog sporazuma, obaveza po Dejtonskom sporazumu i Ustavu i mi želimo samo ustavnu poziciju i ako se ona vrati, BiH nije sporna. Svaka druga BiH je sporna - rekao je istaknuvši da se ne mogu opravdati nametnute odluke visokog predstavnika i da će taj bh. entitet vratiti sva svoja prava koja mu po Ustavu pripadaju.

 

Za RS je rekao da se ojačala u uvjerenju da "treba da preživi sve izazove, treba da preživi i da bude stabilna". 

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još