Večeras u 20 sati teleton na Face TV

Telefone u ruke i zovite: Donirajte dvije marke i pomozite uspostavu Banke koštane srži u BiH!

Hronika10.12.18, 10:33h

Telefone u ruke i zovite: Donirajte dvije marke i pomozite uspostavu Banke koštane srži u BiH!
U toku naredne godine trebalo bi biti završeno formiranje Banke koštane srži BiH, a nova kampanja za prikupljanje sredstava počinje prvom manifestacijom u Tuzli

 

Face televizija večeras s početkom od 20 sati direktno će prenositi ovogodišnji teleton za prikupljanje sredstava za uspostavu Banke koštane srži u našoj zemlji.

 

Naime, Bosna i Hercegovina već neko vrijeme pokušava uspostaviti Banku koštane srži, koja bi omogućila uvrštavanje naše zemlje u međunarodnu bazu podataka kojom bi se pomoglo i pacijentima u našoj zemlji, ali i drugima u cijelom svijetu da pronađu odgovarajućeg donatora za svoju bolest. U toku naredne godine trebalo bi biti završeno formiranje Banke koštane srži BiH, a nova kampanja za prikupljanje sredstava počinje prvom manifestacijom u Tuzli.

 

Ovogodišnji teleton i najava novog koncepta edukativno – zabavne kampanje, kojom se žele ispuniti zadati cilj i sakupiti sredstva za tipizaciju preostalih 500 potrebnih uzoraka za uspostavu Banke koštane srži, održat će se večeras u Kristalnoj dvorana Hotela „Tuzla“ u Tuzli.

 

Ovom događaju će prisustvovati brojne poznate ličnosti. U kampanji će, između ostalih, učestvovati i dječiji hor „Princess krofne“, čiji umjetnički direktor Zlatan Bostandžić je pozvao građane BiH i one iz dijaspore da večeras telefonskim pozivom doniraju dvije KM za Banku koštane srži.

 

banka-kostane-srzi-bih

 

Hokejaški klub „Medvjedi“ također je podržao projekat, jer im je cilj da, osim što stvaraju buduće sportiste, odgajaju ljude koji će biti humani i otvorenog srca.

 

Kako je istakla direktorica projekta Banka koštane srži u BiH Amela Sućeska, bh. građani dosad su donirali 1.000 uzoraka krvi koji su u saradnji s donatorima tipizirani, što košta 400 eura po uzorku. Dalji cilj je da bude tipizirano još 500, jer sa 1.500 tipiziranih uzoraka Banka koštane srži u BiH ulazi u asocijacije evropskih i svjetskih banaka koštane srži, čime bh. pacijentima postaje dostupno 40 miliona potencijalnih donora. U tom slučaju, naši oboljeli sugrađani mogli bi se liječiti u BiH, jer sada transplantacija u svijetu košta 300 hiljada eura, a, s Bankom koštane srži u BiH, to bi koštalo od 50 do 80 hiljada KM.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!