Šta se dešavalo na današnjoj sjednici Skupštine KS

Dva DF-ovca na sjednici Kluba Bošnjaka bila suzdržana, a u Skupštini obojica podržala i Konakovića

Front28.11.18, 17:20h

Dva DF-ovca na sjednici Kluba Bošnjaka bila suzdržana, a u Skupštini obojica podržala i Konakovića
Smiljana Viteškić i Elmedin Konaković, greškom, uopće nisu glasali. Toliko o tijesnoj većini i prolasku Konakovića kroz "iglene uši"

 


Uvertira današnjem izboru rukovodstva Skupštine Sarajevskog kantona, odnosno Elmedina Konakovića za predsjedavajućeg Kantonalnog Parlamenta, bilo je glasanje na sjednici Kluba Bošnjaka. A tamo je Konaković, od 28 glasova, dobio 15 i praktično vrlo tijesnom ili većinom na granici dobio neophodnu podršku.

 

Šta se desilo? Kako je ranije i najavljivano, "sporni" su bili glasovi zastupnika Demokratske fronte. Od njih troje, Bibija Kerla se danas nije ni pojavila na sjednici Skupštine, a preostala dvojica, Senad Hasanović i Sead Milavica, nisu bili protiv, nego suzdržani. Što bi bilo ravno protivljenju da je kojim slučajem neko od ostalih članova Kluba Bošnjaka danas izostao sa sjednice.

 

Ipak, Konaković je "prošao" kod Bošnjaka, te sa podrškom ukupno 22 zastupnika u Skupštini izabran za prvog čovjeka Kantonalnog parlamenta.

 

Ali, šestorka ima ukupno 24 glasa u Sarajevskom kantonu. Ako se zna da danas tu nije bilo Bibije Kerle i kada se odbiju dva suzdržana zastupnika DF-a, dolazimo do brojke od 21. Otkud onda Konakoviću 22 glasa? Da nije neko iz SDA glasao za njega? Nije. Šta se onda desilo?

 

Prava istina je - oba zastupnika DF-a, iako su na sjednici Kluba Bošnjaka bila suzdržana kod glasanja za kandidaturu Konakovića, u Skupštini su podržali izbor kompletnog rukovodstva, pa prema tome i samog Elmedina Konakovića za predsjedavajućeg. Kako onda 22, a ne 23 glasa?

 

Odgovor je "greška". Smiljana Viteškić i Elmedin Konaković, greškom, uopće nisu glasali.


Toliko o tijesnoj većini i prolasku Konakovića kroz "iglene uši".

 

(Avaz.ba, DEPO PORZAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još