Pet godina zatvora za ratni zločin počinjen u BiH

'Urezale joj krst na leđima, među noge stavljale trnje': Za zvjersko mučenje bolničarke Armije RBiH osuđena Ranka Tomić

Hronika26.11.18, 14:18h

'Urezale joj krst na leđima, među noge stavljale trnje':  Za zvjersko mučenje bolničarke Armije RBiH osuđena Ranka Tomić
Nastavljajući sa zvjerskim mučenjem i iživljavanjem, Kuburić je uzela nož i njime joj rasjekla donji dio uha. Ranka Tomić ju je potom odvela u dolinu udaljenu 70 metara od mjesta mučenja, gdje je tada maloletni V. Đ. iskopao grob, natjerao bolničarku da u njega legne i ubio je pucajući iz pištolja

 


Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je na pet godina zatvora Ranku Tomić za ratni zločin počinjen 1992. godine u mjestu Radić, kod Bosanske Krupe zbog zlostavljanja 18-godišnje bolničarke Armije RBiH Karmen Kamenčić


Kako javlja Tanjug, osuđena je zbog ratnog zločina počinjenog nad ratnim zarobljenicima. 


Riječ je o prvostupanjskoj presudi na koju i Tužiteljstvo za ratne zločine i osuđena imaju pravo žalbe. 


Predmet protiv Tomićeve beogradski je sud preuzeo od Županijskog suda u Bihaću, a Tužiteljstvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je optužnicu 26. svibnja 2016. godine i preciziralo je 16. studenoga 2018. godine. 


Ranku Tomić, koja je navodno bila zapovjednica Fronta žena Petrovac, tereti se da je mučila, nečovječno postupala i sudjelovala u zločinu nad Kamenčić koja je ubijena hicem iz pištolja maloljetnog mještana. 


Ovaj je predmet poznat kao slučaj "Bosanska Krupa", a za ovaj su zločin u BiH ranije osuđene na po četiri godine zatvora Bora Kuburić i Radmila Banjac


Prema pisanju medija, Kamenčić su natjerali da se skine u centru sela u nazočnosti mještana, dok su je optužene tukle, da gola puzi i da sama sebi iskopa grobnicu. U nju je pucao maloljetni mještanin, dok je ležala ozlijeđena u iskopanom grobu, javlja agencija Fena.


Mediji u Srbiji iznose detalje brutalnog iživljavanja i mučenja maloljetne bh. bolničarke, kojoj su, prije nego što je natjerana da sebi iskopa grob, "među noge stavljali granje crnog trna".


U jednom trenutku, osuđene Kuburić i Banjac su udarale Karmen štapovima sve dok se oni ne bi slomili, a zatim joj je Banjac nožem odsjekla kosu. Ona joj je prilikom toga urezala krst na glavi, a kasnije joj je nožem isto urezala i duž leđa, zbog čega je bolničarka obimno krvarila, piše Blic.


Nastavljajući sa zvjerskim mučenjem i iživljavanjem, Kuburić je uzela nož i njime joj rasjekla donji dio uha.


Ranka Tomić ju je potom odvela u dolinu udaljenu 70 metara od mjesta mučenja, gdje je tada maloletni V. Đ. iskopao grob, natjerao bolničarku da u njega legne i ubio je pucajući iz pištolja. 


Njeno tijelo je razmijenjeno 1992. i sahranjeno na bihaćkom groblju Humci, a V. Đ. nikada nije odgovarao za ovo djelo.


Njeni je ostavili jer su mislili da je umrla


Karmen Kamenčić pridružila se 1992. patriotima Sanskog Mosta, mještanima Vrhpolja i Hrustova, koji su pružali otpor neprijateljskoj vojci, a kasnije je s grupom saboraca stigla u Bihać. Kako je ispričala jedna od svjedoka, koja je takođe bila pripadnica Ključko-sanske čete kao i Karmen Kamenčić, dana kad je zarobljena krenuli su u izvidnicu.


Međutim, u povratku su upali u zasjedu, a bolničarka Karmen je kod sebe imala samo sanitetsku opremu i nije bila naoružana.


Na njih je otvorena vatra, a Karmen je ranjena, zbog čega su joj u pomoć pritekli saborci. Ipak, misleći da je preminula, ostavili su je u bojnom polju, a kada su se kasnije vratili po tijela svojih preminulih, njeno nisu pronašli.


Ispostavilo se da je ona tada pala u ruke Ranke Tomić.

 

/Fena/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još