Dok građani trpe

Borba između GRAS-a i Centrotransa: Gdje su nova vozila?

Hronika13.11.18, 11:39h

Borba između GRAS-a i Centrotransa: Gdje su nova vozila?
Zakonski propisi u KS, tvrdi Međedović, nisu precizno uređeni i na neki način ugrožavaju odvijanje gradskog saobraćaja u Sarajevu

 

Kompanija Centrotrans nije odgovorna za stanje u kojem se trenutno nalazi KJKP Gras. Naš cilj je ispuniti zahtjeve građana Sarajeva i osigurati funkcionalan rad gradskog saobraćaja, izjavio je Safudin Čengić, generalni direktor Centrotrans Eurolinesa u emisiji “Jutro za sve”, BHRT-a.


Nakon što je prošle sedmice Centrotrans preuzeo 11 minibuskih linija u sarajevskoj Općini Stari Grad, iz KJKP Gras su se oglasili saopćenjem u kojem optužuju Centrotrans da je saučesnik u višegodišnjem sistematskom uništavanju Gras-a.


“Centrotrans je odlukom Skupštine Grada Sarajeva ovlašten kao legitiman gradski prevoznik pored KJKP Gras, prema tome, na području grada Sarajeva egzistiramo već 28 godina. Centrotrans je u Općini Stari grad preuzeo neke autobuske i minibuske linije koje Gras već godina ne održava na adekvatan način. Gras u ovom trenutku, nažalost, ne može samostalno pokriti kompletno područje Kantona Sarajevo”, naglasio je Čengić.


U emisiju “Jutro za sve” se uključio i Senad Međedović, izvršni direktor KJKP Gras koji je ponovio stav da je na djelu dugogodišnje sistematsko i planirano uništavanje KJKP Gras, a posljednji korak je oduzimanje minibuskih linija na području Općine Stari Grad.


Zakonski propisi u KS, tvrdi Međedović, nisu precizno uređeni i na neki način ugrožavaju odvijanje gradskog saobraćaja u Sarajevu.


“Ovakav scenarij je pokušan i na autobuskom saobraćaju, ali smo se uspjeli odbraniti. Djelovanjem interesnih grupa onemogućena nam je obnova voznog parka poništavanjem tendera za kupovinu novih vozila jer ni nakon šest objavljenih tendera do danas nije nabavljeno nijedno vozilo. Cilj tih grupa je uništiti Gras, uzeti minibuske linije, a nakon toga i zemljište, ne birajući sredstva”, rekao je Međedović.


Čengić je demantovao navode iz Gras-a da Centrotrans ima bilo kakvu vezu sa načinom raspisivanja tendera te da je odgovoran za obaranje javnih tendera za kupovinu novih vozila za KJKP Gras. Direktor Centrotransa također odbacuje optužbe da ovaj slučaj ima političku pozadinu.


U ovoj situaciji, smatra Čengić, najviše trpe građani i nijemi su posmatrači sukoba između prevoznika.


“Centrotrans je kompanija koja može kvalitetno, odgovorno i uredno pružiti uslugu gradskog prevoza koju obavlja već punih 70 godina, bez namjere da sabotira rad KJKP Gras u gradskom saobraćaju”, istakao je Čengić.


Dodao je kako KJKP Gras ima nagomilane dugove, neizmirene poreze i obaveze prema radnicima što je dovelo do milionskih gubitaka u poslovanju firme.


“Svi moramo biti jednaki pred zakonom. Zajednički dogovor je trenutno prioritet. Gras prvo treba kupiti nova vozila i dobiti zvaničnu licencu kako bi bio konkurentan. Mi iz Centrotransa nemamo apsolutno ništa protiv Gras-a, jer je interes svih nas kvalitetan i redovan saobraćaj u KS”, izjavio je Čengić gostujući u emisiji “Jutro za sve” BHRT-a.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!