OPTUŽNICA POTVRĐENA JOŠ U JUNU OVE GODINE

U Sarajevu počinje suđenje automafijašima: Lista od 27 optuženih pred očima javnosti, a predvodi ih Danilo Cicović

Hronika11.11.18, 14:56h

U Sarajevu počinje suđenje automafijašima: Lista od 27 optuženih pred očima javnosti, a predvodi ih Danilo Cicović
Srećko Trifković i Slaven Dakić nalaze se u pritvoru, a uhapšeni su u policijskim akcijama koje se provode nakon ubistva dva sarajevska policajca. Obojica se terete za tešku krađu, dok se Dakiću na teret stavlja i krivično djelo sprečavanje dokazivanja

 

Na Sudu BiH sutra će biti održano ročište u slučaju Volan, odnosno Danilo Cicović i drugi. Sud Bosne i Hercegovine 27. juna 2018. godine potvrdio je optužnicu protiv 27 osoba članova automafije koji su uhapšeni u dvogodišnjoj akciji "Volan", ali suđenje nije počelo.


Posljednje ročište koje je bilo zakazano 15. oktobra je otkazano zbog bolesti jednog od optuženih.


Optužnica je potvrđena protiv Cicović Danila, Krsmanović Vladimira, Trifković Marka, Trifković Srećka, Mandić Srećka, Dakić Slavena, Petrović Tomislava, Milinković Njegoslava, Košarac Bojana, Mandal Enisa, Pajić Miroslava, Pajić Srete, Ninković Davora, Markić Jozu, Purković Punišu, Vasković Dalibora, Škobo Miroslava, Brkić Mirsada, Mirjanić Zorana, Stašević Bojana, Mirković Milorada, Čobović Zorana, Radić Nikolu, Gordić Branislava, Čepo Miroslava, Nižić Gorana i Vukoja Ferdu, zbog različitih krivičnih djela a u vezi sa organiziranim kriminalom, pranjem novca, iznudom, krađom automobila. 


Srećko Trifković i Slaven Dakić nalaze se u pritvoru, a uhapšeni su u policijskim akcijama koje se provode nakon ubistva dva sarajevska policajca. Obojica se terete za tešku krađu, dok se Dakiću na teret stavlja i krivično djelo sprečavanje dokazivanja. 


Tužilaštvo BiH nije odgovorilo da li će ponovo zatražiti pritvor za optužene u ovom predmetu. 


Milinković i Košarac su optuženi i za krivično djelo napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti. Oni su zajedno sa Savom Petričevićem u avgustu 2016. godine na Ilidži pokušali otuđiti automobil, a u razmjeni vatre s policijom Petričević je ranjen te je preminuo nekoliko dana kasnije na KCUS-u. Predmet u odnosu na Bojana Košarca i Marka Trifkovića je razdvojen. Košarac je pobjegao iz BiH i nedostupan je bh. pravosuđu.


Akcija Volan provodila se skoro dvije godine, a u nekoliko policijskih akcija uhapšeni su članovi više kriminalnih grupa koje su se bavile krađom automobila. Tokom istrage zadokumentovana je krađa 200 skupocjenih automobila višemilionske vrijednosti. 


Na Državnom sudu u slučaju Cicović i drugi nisu održane uvodne riječi niti je pročitana optužnica. S druge strane, ni svi optuženi nisu pod mjerama zabrane. Neki su bili u pritvoru, pa pušteni na slobodu, neki su u kućnom pritvoru, dok neki nemaju nikakve mjere zabrane.  


Navode optužbe Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 340 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

 

(Nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!