LIDER SDA SPREMAN NA POMIRENJE LJEVICE I DESNICE

Izetbegović: Pričaju da SDA vodi lošu politiku 20 godina, a Sarajevo smo doveli na nivo metropole! I hoće da nam ga otmu!

Front26.10.18, 09:45h

Izetbegović: Pričaju da SDA vodi lošu politiku 20 godina, a Sarajevo smo doveli na nivo metropole! I hoće da nam ga otmu!
Izetbegović je ustvrdio i da je vrijeme za "iskorak i ideološko pomirenje između ljevice i desnice" te nagovijestio spremnos SDA da uđe u "široku koaliciju"

 


Gostujući na Federalnoj televiziji u Dnevniku D predsjednik SDA Bakir Izetbegović govorio je o aktuelnim postizbornim temama, pregovorima oko nove vlasti, mogućim i nemogućim koalicijama te naglasio da SDA još uvijek ni sa kim nije razgovarala o koaliranju, ali da je otvorena za saradnju po tom pitanju sa svim strankama.


- Jer guranje SDA u opoziciju jako je opasna stvar, istakao je Izetbegović.


- Pustili smo da se situacija hladi, još su pregrijane emocije i glave koje unose lošu atmosferu u taj ciklus koji slijedi. Zemlji treba široka koalicija jasno bazirana na programu koju čine pobjedničke stranke koje su izraz volje naroda. SDA je izraz volje naroda, onog koji je branio ovu zemlju, patriotskog, to je stranka koja predstavlja bošnjački narod koji je privržen bazičnim vrijednostima Bošnjaka, vjeri i kulturi - dodao je lider ove stranke.


Osvrnuo se i na kritike da SDA već 20 godina vodi lošu politiku koja je degradirala i BiH kao državu i Sarajevo kao glavni grad. Izetbegović se s tim ne slaže te kaže: 


- Pričaju da SDA vodi lošu politiku 20 godina, a onda bi da preuzmu Sarajevo, grad koji je SDA dovela na nivo metropole, gdje je budžet veći nego u RS...  I sad bi to trebalo da se otme od SDA! 


Izetbegović je ustvrdio i da je vrijeme za "iskorak i ideološko pomirenje između ljevice i desnice" te nagovijestio spremnost SDA da uđe u "široku koaliciju". 


- Ne postoji stranka s kojom ne bismo koalirali. Ljevičari su me iznenadili rigidnim odnosom, bojim se da bi to moglo rezultirati krizom, sporim formiranjem vlasti, formiranjem loše vlasti, ali na nama je da pokušamo. SDA će pozvati sve da napravimo što širi front. Preduslov je prestanak uporne svađe, reforme na bazi evropskog puta i masovna izgradnja. BiH može postati najbrže rastuća ekonomija u regionu ili se može sunovratiti u svađe i razbijene koalicije, ili da se pobjednička stranka pokuša gurnuti u opoziciju - naglasio je između ostalog Izetbegović.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 50

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još