PREGOVORI OKO VLADAJUĆIH POZICIJA

Hoće li kandidat Naše stranke biti novi premijer Kantona Sarajevo ili se vraća Dino Konaković?!

Front25.10.18, 15:24h

Hoće li kandidat Naše stranke biti novi premijer Kantona Sarajevo ili se vraća Dino Konaković?!
Šefovi pregovaračkih timova DF-a, NS-a i Socijaldemokratske partije BiH (SDP) na sastanku održanom 19. oktobra potvrdili su opredjeljenje da započnu proces formiranja skupštinske većine u Kantonu Sarajevo

 

Šef pregovaračkog tima Demokratske fronte (DF) za formiranje vlasti u Kantonu Sarajevo i potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović kazao je danas novinarima da premijerska pozicija u tom kantonu treba pripasti Našoj stranci (NS), jer su osvojili najviše glasova u lijevo orijentiranom bloku.

 

Podsjetio je su šefovi pregovaračkih timova DF-a, NS-a i Socijaldemokratske partije BiH (SDP) na sastanku održanom 19. oktobra potvrdili opredjeljenje da započnu proces formiranja skupštinske većine u Kantonu Sarajevo.

 

- Ali, ukoliko u novoj vladi budu predstavnici Naroda i Pravde (NiP), DF će podržati formiranje nove vlade, ali mi nećemo učestvovati u tome, jer su naši stavovi vrlo jasni, a to je da ne želimo koalirati sa Strankom demokratske akcije (SDA), ali ni sa njihovim 'derivatima' - poručio je Dunović.

 

Komentirajući izjave predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragana Čovića da nema uvjeta za formiranje Doma naroda Parlamenta FBiH, Dunović je kazao da se time blokira i izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH, Vlade FBiH te Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

 

- Ipak mislim da su te blokade neozbiljne, jer postoje mehanizmi za izbor delegata iz kantonalnih skupština koji su jano definisani u Ustavu FBiH, što znači da se iz svake skupštine bira po najmanje jedan predstavnik svakog od konstitutivnih naroda ukoliko je izabran - ustvrdio je Dunović.

 

Također se osvrnuo i na neodržavanje sjednice Vijeća ministara BiH zakazane za 18. oktobar te je kazao da ministri, ipak primaju plaću za svoj rad i da trebaju prisustvovati sjednicama.     

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još