Jedan od najvećih privatnih poslova na Balkanu

Britanski investicioni fond kupio Telemach, N1, Sport klub: Evo koja je vrijednost firme!

Biznis Klub28.09.18, 16:06h

Britanski investicioni fond kupio Telemach, N1, Sport klub: Evo koja je vrijednost firme!
Fond KKR finansijski podržava United Grupu od 2014. godine, a ovaj ugovor bi mogao da predstavlja jednu od najvećih prodaja privatnog vlasništva u regionu Balkana

 

Britanski investicioni fond BC Partners je saopćio da je potpisao konačni sporazum o kupovini većinskog udjela u United Grupi od američkog KKR-a.

 

KKR će zadržati manjinski dio dionica. United Grupa je vodeći medijski i komunikacijski provajder u jugoistočnoj Evropi. U BiH su vlasnici najvećeg kablovskog operatera Telemacha, regionalne televizije N1, Sport kluba, Pink BH itd.

 

Finansijski uslovi transakcije nisu objavljeni, a ugovor je predmet relevantnih regulatornih odobrenja.

 

No, američki Wall Street Journal javio je da vrijednost United Grupe ovim ugovorom iznosi 2,6 milijardi eura (više od 5 milijardi maraka), uključujući dug.

 

- Prema izvorima bliskim ovim dešavanjima, ugovorom je United Grupa vrednovana u iznosu od 2,6 milijardi eura, uključujući dugove - objavio je WSJ.

 

Britanska agencija Reuters navodi da ovaj dogovor čini jednim najvećih privatnih poslova preuzimanja na Balkanu.

 

Fond KKR finansijski podržava United Grupu od 2014. godine, a ovaj ugovor bi mogao da predstavlja jednu od najvećih prodaja privatnog vlasništva u regionu Balkana, dodaje britanska agencija.

 

United Grupa, sa sjedištem u Holandiji, je aktivna u Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Crnoj Gori, gdje pruža usluge od kablovske televizije do fiksnih i mobilnih telekomunikacijskih usluga, a u Srbiji je najveći kablovski operater posredstvom kompanije SBB.

 

 

(Oslobođenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!