Agencije za lijekove izdale naloge

Uzbuna: I Srbija i Hrvatska povlače sa tržišta lijek koji se masovno koristi!

Hronika23.09.18, 15:34h

Uzbuna: I Srbija i Hrvatska povlače sa tržišta lijek koji se masovno koristi!
I srpska i hrvatska agencija za lijekove izdale nalog, hrvatska prije pet dana, a srpska prije tri, da se određene serije lijeka povuku sa tržišta i to tri serije u Hrvatskoj, a sedam u Srbiji

 

Srbija i Hrvatska povlače ukupno deset serija lijeka "solifar" jer sadrže, kako su nadležni istakli, "nečistoće". Tim lijekom liječi se veliki broj pacijenata koji imaju "pretjerano aktivne bešike", nagon za čestim mokrenjem, ali i mnoge žene koje su, na primjer, poslije porođaja dobile takozvanu stres inkontineciju ili nevoljno ispuštanje urina prilikom nekih napora.

 

I srpska i hrvatska agencija za lijekove izdale nalog, hrvatska prije pet dana, a srpska prije tri, da se određene serije lijeka povuku sa tržišta i to tri serije u Hrvatskoj, a sedam u Srbiji, piše beogradski Blic.

 

U Srbiji, piše beogradski Blic, još svi ljekari i farmaceuti nisu dobili obavještenje o tome, pa je u nekim privatnim apotekama još moguće naći. Apoteke "Beograd" imaju sve informacije, dok su privatni apotekarski lanci još neobaviješteni.

 

To su novinari Blica utvrdili nasumičnim zvanjem apoteka i provjerom da li imaju spornih serija "solifara" na rafovima.

 

Naime, prije tri dana Agencija za lijekove i medicinska sredstva je na svom sajtu objavila, u pismu zdravstvenim radnicima, informaciju o povlačenju sedam serija tog lijeka s tržišta, pošto je dobila informaciju od nosioca dozvole za stavljanje medikamenta u promet u Srbiji da su u određenim serijama od pet i 10 miligrama pronađene "nečistoće".

 

Prema istim informacijama, odluka je donesena zbog "odstupanja od standarda kvaliteta za određene serije ovog lijeka, a na osnovu izvršene rekontrole prilikom koje su dobijeni rezultati ispitivanja nečistoće 'SLF N-oksid' izvan odobrene specifikacijske granice u roku upotrebe lijeka".

 

Sporne serije su tablete od pet miligrama - SS16002A, SS16002A/1 i SS117001A, dok su "nečistoće" nađene u serijama film tableta od 10 miligrama SS26002A/1, SS26002A/2, SS26002A/3 i SS217001A.

 

Lijek je namijenjen, kako se navodi u uputstvu o korištenju, za liječenje simptoma pretjerano aktivne mokraćne bešike. Ovi simptomi su: jaka, neodložna potreba za mokrenjem bez prethodnog upozorenja, potreba za čestim mokrenjem ili nenamjerno umokravanje zbog nemogućnosti pravovremenog odlaska u toalet.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!