Povratak u Orwellovu '1984.'/ Prva digitalna diktatura u istoriji

Ova država uvodi zastrašujući nadzor nad ljudima: 200 milona kamera pratit će svaki pokret, životi će ovisiti o bodovima

Hronika21.09.18, 12:37h

Ova država uvodi zastrašujući nadzor nad ljudima: 200 milona kamera pratit će svaki pokret, životi će ovisiti o bodovima
U roku od nekoliko godina, poručuje kineska Komunistička partija, taj sistem "dozvolit će vjerodostojnima da slobodno šetaju svugdje, dok će diskreditiranima otežati da naprave ijedan jedini korak"

 

Svako ko je ikad čitao distopijske romane koji opisuju 24-satni nadzor nad cijelom populacijom, s nelagodom će primiti vijesti koje dolaze iz Kine.

 

Da je Kina zemlja s manjim osobnim slobodama od većine zapadnih zemalja, nije nikakva tajna. No planovi vladajuće Komunističke partije u Kini zvuče kao da su prepisani iz nekog od poznatih distopijskih romana Georgea Orwella ili Aldousa Huxleyja

 

Naime, vladajući u Kini uvode nešto što nazivaju "društveni kredit", svojevrsni sistem bodovanja svakog pojedinca u društvu, koji će uvelike određivati šanse tih pojedinaca u životu.

 

U roku od nekoliko godina, poručuje kineska Komunistička partija, taj sistem "dozvolit će vjerodostojnima da slobodno šetaju svugdje, dok će diskreditiranima otežati da naprave ijedan jedini korak".

 

High-tech nadzor pod kontrolom umjetne inteligencije

 

Kako javlja australski ABC, "društveni kredit" u Kini je nešto poput osobne kartice s bodovima koju će dobiti svako od 1,4 milijarde stanovnika Kine.

 

Čemu služi društveni kredit? Imat će dvojaku funkciju - građani s visokim društvenim kreditom imat će VIP tretman u hotelima i zračnim lukama, jeftine zajmove, ubrzan upis na najbolje univerzitete te pristup najboljim radnim mjestima.

 

Naravno, postoji i druga strana tog novčića. Naime, oni s niskim društvenim kreditom mogu dobiti zabranu putovanja, zabranu zapošljavanja u državnim i javnim firmama, ali i zabranu podizanja kredita.

 

Ovaj orvelijanski program provodit će se zahvaljujući high-tech nadzornim sistemima, koje će kontrolirati umjetna inteligencija na kojoj Kina intenzivno radi već godinama.

 

Nadzorne kamere bit će opremljene softverom za prepoznavanje lica i skeniranje tijela te geo-trackingom kako bi svaki građanin Kine bio pod konstantnom prismotrom.

 

200 miliona kamera kontrolirat će baš sve

 

Primjera radi, mreža od nevjerovatnih 200 milona CCTV kamera pratit će svaki pokret ljudi. Do koje će mjere svaki korak biti važan, ilustrira i podatak da će društveni kredit biti smanjen za nekoliko bodova ako osoba u trgovini kupi, primjerice, preveliku količinu alkohola (jer to sugerira moguću ovisnost). No te bodove će biti lako vratiti kupovanjem pelena za bebe (jer takav potez sugerira društvenu odgovornost). Sistem će svaki pokret svake osobe pratiti "uživo", što znači da će se svačiji društveni kredit stalno ažurirati ovisno o tome što osoba radi.

 

No iznos društvenog kredita neće ovisiti samo o tome što ljudi kupuju u trgovinama nego i o onome što rade ili govore prijatelji i porodica te osobe. Primjerice, ako nečiji najbolji prijatelj ili otac kaže nešto negativno o vlastima, to će se negativno odraziti na društveni kredit te osobe. Isto vrijedi i za odabir partnera. 

 

Aplikacije na pametnim telefonima također će se koristiti za prikupljanje podataka o ljudima, odnosno neprestano praćenje njihovog svakodnevnog ponašanja.

 

Najveći projekt društvene kontrole u istoriji

 

U sistem bodovanja građana bit će uključeni i tradicionalni izvori informacija poput službene državne dokumentacije o svakom pojedincu (rezultati i ocjene iz škole, medicinski kartoni, sigurnosne procjene i finansijski zapisi). Svi ti podaci u konačnici će određivati koliki će biti društveni kredit pojedine osobe u Kini.

 

U ovaj golemi projekt uključeno je više kompanija koje rade pod kontrolom države kako bi koordinirali i konfigurirali ovu tehnologiju te finalizirali algoritam koji će u konačnici određivati nečiji društveni kredit.

 

ABC navodi da se vjerovatno radi o najvećem projektu kontrole društva u povijesti, odnosno o pokušaju da se potpuno kontrolira više od milijarde ljudi.

 

Uspije li, bit će to prva digitalna diktatura u povijesti.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!