Prosvjetni radnici KS danas u štrajku

Sivro poručio da su spremni u potpunosti obustaviti nastavni proces, Kazazović ih upozorio i najavio tužbe

Hronika18.09.18, 09:06h

Sivro poručio da su spremni u potpunosti obustaviti nastavni proces, Kazazović ih upozorio i najavio tužbe
Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja Kantona Sarajevo rekao je da su prosvjetni radnici spremni i na generalni štrajk, sve dok se ne udovolji zahtjevima učenika i roditelja

 

Štrajk prosvjetnih radnika u Kantonu Sarajevo najavljen je za danas, 18. septembar 2018. godine.

 

Prema najavama - doći će do obustave nastave prva dva sata u prvoj smjeni.

 

Minstar obrazovanja Elvir Kazazović pozvao je prosvjetne radnike da ne otkazuju nastavu, te je upozorio da bi, u suprotnom, moglo doći do tužbi.

 

On je naglasio da sindikat nema pravo odgađati radno vrijeme obrazovnih institucija, te ističe da je najavljeni štraj isključivo na štetu djece - đaka i roditelja.

 

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja Kantona Sarajevo rekao je da su prosvjetni radnici spremni i na generalni štrajk, sve dok se ne udovolji zahtjevima učenika i roditelja.

 

On je rekao da su prosvjetni radnici Kantona Sarajevo spremni u potpunosti obustaviti nastavni proces.

 

- Dok radnici podržavaju ovu priču, štrajka će biti. Ne shvataju nas ozbiljno, od danas hoće. Ili će biti intenzivni pregovori, da dogovorimo šta odgovara prosvjetnim radnicima - ili će nas odvesti u štrajk. Potpuno bi obustavili nastavni proces, ne interesuje nas ko vlada sada - a ko vlada poslije - rekao je Sivro.

 

On je rekao da resorno ministarstvo često ne poštuje dogovor, te je izrazio sumnju da nisu u potpunosti ispoštovali ni zahtjeve zdravstvenih radnika koji su bili jučer, 17. septembra.

 

Prosvjetari u KS traže povećanje plaće na 1200 KM, dok Vlada KS navodi da je moguće 1100, odnosno povećanje za 30 KM u odnosu na 130 koliko prosvjetni radnici traže.

 

- Nikada nismo imali sastanak sa premijerom, od aprila. Nijedan sastanak - kazao je spomenuvši i prenos nadležnosti.

 

Naime, Sindikat se zalaže i za ukidanje kantonalnog ministarstva obrazovanja, te formiranje jednog na državnom ili entitetskom nivou.

 

 

 

 

(N1, DEPO PORTAL/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!