Češka u problemima

Fali im više od 300.000 radnika: Dovoljno je da ne pijete i da želite doći na posao, a mi ćemo vas zaposliti!

Biznis Klub10.09.18, 15:48h

Fali im više od 300.000 radnika: Dovoljno je da ne pijete i da želite doći na posao, a mi ćemo vas zaposliti!
Prema podacima nacionalnog Zavoda za statistiku od prošle sedmice, prosječna plata u Češkoj u drugom kvartalu porasla je za 8,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine i sada je preračunato 1.250 eura bruto, što znači otprilike oko 1.000 eura neto

 

U Češkoj je nezaposlenost u avgustu stagnirala na rekordno niskoj stopi od 3,1 odsto ali se povećao broj slobodnih radnih mjesta na čak 313.000.

 

Preduzeća i javni sektor uzaludno traže toliki broj radnika među 230.499 nezaposlenih, saopštio je nove podatke Biro rada.

 

Najviše slobodnih radnih mjesta 63.000, nude poslodavci u Pragu, gdje je nezaposlenost 2,2 odsto, a najmanje u regionu Karlovih Vari, gdje poslodavci nude svega 8.700 radnih mjesta.

 

Broj nezaposlenih evidentiranih na biroima rada smanjio se na najniži broj od 1997. godine, dok je stopa nezaposlenosti u odnosu na avgust prošle godine manja za 0,9 odsto.

 

Najviše se traže radničke profesije u građevinarstvu, za montažu proizvoda, vozači teretnih automobila, a takođe i radnici u ugostiteljstvu, ne jenjava tražnja za tehničkim profesijama u svim privrednim granama.

 

Češki poslodavci više ne insistiraju ni na punoj kvalifikaciji u profesiji, ni na nivou obrazovanja, ni praksi, a kako su ovih dana prokomentarisali češki mediji, postaje dovoljno da čovjek ne pije i da uopšte želi da dođe na posao.

 

- Prioritet za poslodavce je prije svega interes za to radno mjesto, volja da se uče nove stvari, pouzdanost, fleksibilnost i volja da se radi. Poslodavci sami obučavaju zaposlene i intenzivnije s njima rade, organizuju kurseve i obuku - kazala je na konferenciji za novinare generalna direktorka Biroa rada Češke Kateržina Sadilkova.

 

Češki sindikati vjeruju da bi se problemi poslodavaca da nađu radnike, zbog čega ne stižu isporuke i gube i izvozne poslove, smanjili kada bi povećali plate.

 

Prema podacima nacionalnog Zavoda za statistiku od prošle sedmice, prosječna plata u Češkoj u drugom kvartalu porasla je za 8,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine i sada je preračunato 1.250 eura bruto, što znači otprilike oko 1.000 eura neto.

 

Prosječna mjesečna zarada u Češkoj porasla je na 1.068 eura bruto, dok minimalna zarada za najjednostavnije, nekvalifikovane poslove iznosi 478 eura a najviša tzv. garantovana minimalna zarada koju poslodavac po Zakonu o radu mora da plati za najsloženije i najodgovornije poslove iznosi 956 eura.

 

Najviše su plate u Pragu i Regionu Centralne Češke, gdje je koncentrisana automobilska industrija i tu dostižu 1.556 eura bruto u preračunu.

 

 

 

(Nezavisne, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!