potez nade za Agrokor

Može li novi direktor spasiti brod koji tone: Otkako ga je BINGO pretekao, za KONZUM u BiH počela je propast

Biznis Klub29.08.18, 14:58h

Može li novi direktor spasiti brod koji tone: Otkako ga je BINGO pretekao, za KONZUM u BiH počela je propast
Bingo se, naime, pozicionirao kao kompanija s najnižim cijenama, a Mercator se pokušava brendirati kao najelitniji lanac s ciljem privlačenje kupaca nešto bolje kupovne moći. Konzum je ostao negdje između, bez ideje u kom pravcu da se krene

 


Dosadašnji direktor Klasa Nihad Imširović imenovan je za direktora Konzuma BiH, što je najbolji potez kojeg je uprava Agrokora povukla u posljednje vrijeme.


Prethodno rukovodstvo Konzuma u BiH nije pokazivalo razumijevanje za karakteristike lokalnog tržišta niti je imalo viziju u kom pravcu povesti kompaniju, piše Biznisinfo.


Konzum BiH je zapao u probleme u vrijeme kada ga je Bingo pretekao i postao lider na domaćem tržištu.


Novi veliki udarac došao je nakon što se Mercator vratio na bh. tržište i preuzeo dio boljih Konzumovih trgovina. Konzum je tada izgubio ne samo veliki dio tržišta i povjerenje kod partnera, već i identitet.


Bingo se, naime, pozicionirao kao kompanija s najnižim cijenama, a Mercator se pokušava brendirati kao najelitniji lanac s ciljem privlačenje kupaca nešto bolje kupovne moći.


Konzum je ostao negdje između, bez ideje u kom pravcu da se krene. Jedino što je spasilo ovu kompaniju je veliki broj prodavnice, po čemu su i dalje drugi u BiH, iza Binga.


Loše rukovođenje odrazilo se na rezultate kompanije koji su sve lošiji, te na gubitak kupaca – kojih je sve manje.


Akumulirani prihod Konzuma BiH od januara do juna je ispod plana za 4,7 posto, a samo u junu je bilo za 1,5 posto manje kupaca.

 

nihad-imsirovic


Zadatak Imširovića bit će da nađe način da ponovo privuče kupce u Konzum u većem broju. Nema sumnje da on puno bolje razumije tržište i potrebe kupaca od dosadašnjeg rukovodstva Konzuma BiH, ali će morati ponuditi građanima dobar razlog da baš u Konzumu obavljaju trgovinu.


Podsjetimo da je nedavno dogovorena nagodba prema kojoj vjerovnici preuzimaju vlasništvo nad Agrokorom, a najveći pojedinačni vlasnik postaje ruski Sberbank.

 

(Biznisinfo/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!