kuda idu sve te klimatske promjene

Nezabilježene promjene na Arktiku, pucaju čitave ledene gromade: Stručnjaci - ovo je zastrašujuće!

Hronika23.08.18, 08:13h

Nezabilježene promjene na Arktiku, pucaju čitave ledene gromade: Stručnjaci - ovo je zastrašujuće!
Slična je situacija i s morem na sjevernoj obali Grenlanda koje je bilo smrznuto toliko da je donedavno nosilo naziv "posljednje područje leda"

 

Najstariji i najdeblji slojevi leda na Arktiku počeli su pucati. Sjeverno od Grenlanda pojavljuju se prizori vode koja je do sada uvijek bila zamrznuta, čak i ljeti.

 

Otapanje i odvajanje ledenih gromada na Arktiku događa se već drugi put ove godine zbog toplih vjetrova i klimatskih promjena, što je posebno zabrinjavajuće jer slični događaji nisu do sada nikad zabilježeni, piše The Guardian. Jedan od stručnjaka koji se bavi ovim pitanjima kazao je kako je ova pojava "zastrašujuća". Znanstvenici smatraju kako bi ovakvi događaji mogli natjerati struku da revidira svoju teoriju o tome kako će dio Arktika najduže izdržati klimatske promjene i zagrijavanje Zemlje, prenosi Dnevnik.hr

 

Slična je situacija i s morem na sjevernoj obali Grenlanda koje je bilo smrznuto toliko da je donedavno nosilo naziv "posljednje područje leda". Iznimno visoke temperature u veljači ove godine ali i tijekom ljeta, učinili su led na Arktiku posebno ranjivim i podložnim otapanju i pucanju zbog nastalih pukotina što nije zabilježeno otkako se prati stanje klimatskih promjena od sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Otapanje vječnog leda već je započelo na nekim mjestima, a znanstvenici drže da će se i nastaviti.

 

Najnovija očitanja Norveške službe za proučavanje leda pokazuju da je arktički ledeni pokrivač na području Svalbarda ovog tjedna 40% niži od prosjeka koji je zabilježen u razdoblju od 1981. godine do danas. Znanstvenici upozoravaju da bi Arktički ocean u nekom trenutku između 2030. i 2050. godine mogao u potpunosti ostati bez leda.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!