Upražnjeno preko 400 radnih mjesta

Vlada dala saglasnost: Kanton Sarajevo dobija 200 novih policajaca i 30 inspektora

Hronika16.08.18, 16:59h

Vlada dala saglasnost: Kanton Sarajevo dobija 200 novih policajaca i 30 inspektora
Prema ministrovim riječima, kada je riječ o mlađim inspektorima provedeno je činovanje i time je u Upravi policije popunjeno 80 posto upražnjenih mjesta, a ostatak upražnjenih mjesta, odnosno konkretno 30 uposlenika u činu mlađi inspektor primit će se iz civilstva

 

Vlada Kantona Sarajevo danas je, na prijedlog ministra unutrašnjih poslova Vedrana Mulabdića, donijela odluku i dala saglasnost za raspisivanje javnog oglasa za prijem 230 policijskih službenika, od toga 200 u početnom činu policajac i 30 u činu mlađeg inspektora. 

 

Mulabdić je naveo da je u Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo, po važećoj sistematizaciji radnih mjesta, trenutno upražnjeno 406 radnih mjesta policijskih službenika. 

 

- Navedena radna mjesta obuhvataju radna mjesta za sve činove, s namjerom povećanja upražnjenih radnih mjesta usljed niza faktora kao što su odlasci u starosnu penziju, sporazumni prekidi radnih odnosa zbog zaposlenja kod drugih poslodavaca i slično. Shodno potrebama efikasnog, zakonitog i blagovremenog rada policije, a za šta je osnovni preduslov adekvatna kadrovska popunjenost, uputio sam prema Vladi KS prijedlog za donošenje odluke za raspisivanje javnog oglasa - kazao je Mulabdić. 

 

Po njegovim riječima, kada je riječ o mlađim inspektorima provedeno je činovanje i time je u Upravi policije popunjeno 80 posto upražnjenih mjesta, a ostatak upražnjenih mjesta, odnosno konkretno 30 uposlenika u činu mlađi inspektor bit će primljeno iz civilstva. 

 

- Za početni čin policajac neophodno je da kandidati imaju IV stepen srednje stručne spreme, a za čin mlađeg inspektora najmanje VI stepen više stručne spreme. Provođenje oglasne procedure zapošljavanja policijskih službenika traje oko sedam mjeseci, obuka kadeta za čin policajac traje osam mjeseci, dok za čin mlađi inspektor traje šest mjeseci, te je od izuzetnog značaja blagovremeno popunjavanje upražnjenih radnih mjesta - rekao je Mulabdić, saopćeno je iz MUP-a Kantona Sarajevo.

 

 

(Fena/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!