VIDEO/ Prekomjerna upotreba sile?

MUP provodi internu istragu: Policajac snimljen kako šamara muškarca na Ilidži

Hronika09.08.18, 15:09h

MUP provodi internu istragu: Policajac snimljen kako šamara muškarca na Ilidži
Prema Pravilniku o upotrebi sile, kojim se reguliše ponašanje policijskih službenika, policajac silu prema osumnjičenom može upotrijebiti samo ukoliko na drugi način ne može izvršiti svoj službeni zadatak

 

Na društvenim mrežama danas se proširio snimak, navodno nastao na području Ilidže, na kojem se vidi policajac kako udara šamar nepoznatom muškarcu.

 

Zasad nije poznato šta je prethodilo šamaru, a na snimku se čuje kako policajac govori muškarcu: "Šta kažeš, šta kažeš?". Pritom ga udara otvorenom pesnicom u lice, dok nekoliko njegovih prisutnih kolega ne reagira.

 

Iz MUP-a Kantona Sarajevo je potvrđeno da je nakon pojave snimka, istragu preuzela unutrašnja kontrola, koja će utvrditi da li je policajac počinio povredu službene dužnosti, te ukoliko jeste, odrediti mu sankcije, prenosi Faktor.

 

- Snimak je predat Odjeljenju unutrašnje kontrole, te će biti izvršene potrebne provjere - kazala je Suvada Kuldija, glasnogovornica MUP-a KS.

 

Prema Pravilniku o upotrebi sile, kojim se reguliše ponašanje policijskih službenika, policajac silu prema osumnjičenom može upotrijebiti samo ukoliko na drugi način ne može izvršiti svoj službeni zadatak.

 

- Sredstva prisile, kao što su fizička sila, uključujući borilačke vještine, palica, sredstva za vezivanje, uređaj za prisilno zaustavljanje osoba ili vozila, hemijska sredstva, vatreno oružje, službeni psi, vodeni topovi, specijalna vozila, specijalne vrste oružja i eksplozivne naprave, mogu se upotrijebiti kada je to potrebno za zaštitu ljudskih života, odbijanje napada, savladavanje otpora te sprečavanje bijega - navodi se u Pravilniku.

 

Osim toga, prije upotrebe bilo kojeg od navedenih sredstva prisile, policajac je dužan upozoriti osumnjičenog, osim u izuzetnim situacijama kad bi time ugrozio svoj ili život druge osobe.

 

 

 

 

 

(Faktor, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook