bh. radnici su uvijek dobrodošli

Ima posla, nema ko da radi: Nagrađuju zaposlene sa po 250 eura za svaku novu dovedenu osobu

Biznis Klub16.07.18, 19:13h

Ima posla, nema ko da radi: Nagrađuju zaposlene sa po 250 eura za svaku novu dovedenu osobu
Trenutno naši radnici u Sloveniji u prosjeku rade za satnicu od 4 do 6 eura, a bruto plaće se kreću u rasponu od 850 do 2.400 eura

 

 

Zbog nedostatka radnika pojedine kompanije u Sloveniji svoje zaposlenike nagrađuju novcem samo da bi doveli ili preporučili nove radnike. Tako u kompaniji „Akrapovič“, jednoj od najvećih svjetskih proizvođača ispušnih sistema za motocikle i sportske automobile, postojećim zaposlenicima plaćaju po 250 eura za svakog novog kolegu zavarivača kojeg preporuče za posao u kompaniji, piše Avaz.


Probni rad


Kako je za „Avaz“ rekao Mitja Reven, portparol kompanije „Akrapovič“, zbog nedostatka kvalificiranih osoba na tržištu rada, bili su primorani obratiti se svojim zaposlenicima za pomoć.


- Stimulirali smo svoje zaposlenike sa 250 eura za svakog novog zavarivača kojeg dovedu u kompaniju. Svaki novi radnik morao je proći šest mjeseci probnog rada tako da smo već pri završetku odabira novih zaposlenika. Kroz ovu kampanju zaposlili smo oko 80 ljudi – kaže Reven.


Novi radnici su iz zemalja regiona, a skoro polovina – 35 ih je iz BiH. Svi oni dobivaju pomoć pri pronalasku smještaja, a poslodavac im plaća kurs slovenskog jezika.


U Agenciji za rad i zapošljavanje BiH ne raspolažu zvaničnim informacijama o stimulacijama za postojeće uposlenike, ali ističu veliku potražnju za radnicima iz BiH u Sloveniji. Portparol ove agencije Boris Pupić za „Avaz“ kaže da ta potražnja i dalje raste.


Bruto plaća


- U prva četiri mjeseca ove godine izdato je 4.307 radnih dozvola našim državljanima u Sloveniji. Po broju oglasa, najtraženiji su varioci, vozači, zidari i bravari. Trenutno naši radnici u Sloveniji u prosjeku rade za satnicu od 4 do 6 eura, a bruto plaće se kreću u rasponu od 850 do 2.400 eura. U prosjeku, najveći broj radnika ima bruto plaću od 1.200 eura – kazao je Pupić.


Ukupno izdato 24.216 radnih dozvola


Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, od početka realizacije sporazuma o zapošljavanju u Sloveniji iz 2013. godine pa do kraja aprila ove godine za rad u Sloveniji izdato je 24.216 radnih dozvola. čiji se broj iz godine u godinu povećava.


I u kompaniji „Alfa dem“ zapošljavaju radnike iz BiH

 
Da je sve teže doći do radnika u slovenskim kompanijama, a posebno do iskusnih varilaca, za naš list potvrdili su i u kompaniji „Alfa dem“ iz Celja, koja također zapošljava radnike iz BiH.


- Na zahtjev naših zaposlenika već smo zaposlili nekoliko novih radnika iz BiH. Sa stimulacijom postojećih radnika nemamo iskustvo u našoj kompaniji, ali imamo informacija da se to dešava kod drugih. Trenutno je u postupku dobivanja radnih dozvola kod nas šest osoba iz BiH – kažu iz kompanije „Alfa dem“

 

(Avaz/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook