Rušenje zidova mržnje i predrasuda

Mualima i časna sestra zajedno pomažu ugroženima u Livnu: Među nama razlike nema, svi smo ljudi...

Lifestyle04.07.18, 09:31h

Mualima i časna sestra zajedno pomažu ugroženima u Livnu: Među nama razlike nema, svi smo ljudi...
I ne samo da su mnogima pomogle, već su počele stvaranje cijele jedne mreže mira, saradnje i tolerancije. Ponosne na svoje prijateljstvo, kažu da iako nose različita vjerska obilježja, među njima razlike nema

 

Ujedinjene u činjenju dobra časna sestra Blanka Jeličić i muallima Šejla Mujić–Kevrić svojim humanim akcijama zadivile su mnoge. Pomažući zajedno ljudima u Livnu i Tomislavgradu, bez obzira na to koje su vjere i nacije, cilj im je rušiti zidove mržnje i predrasuda, te razvijati iskrene dobrosusjedske odnose.

 

Časnu sestru Blanku iz Slavonije i mualimu Šejlu iz Tuzle, životni putevi, ali i humanitarni projekti spojili su u Livnu. Već dvije godine intenzivno se druže. Pažnju šire bh. javnosti privukle su organizujući male, ali značajne akcije pomoći ljudima na području Kantona 10, prenosi N1.

 

- Mi smo prije dvije godine imali akciju za “Košarkom za toleranciju i protiv nasilja” iskoristili smo to za zajedništvo kako bismo s mladim sportašima humanitarno djelovali za jednu košarkašicu, teško oboljelu djevojku u Livnu, sudjelovali smo u tom djelu tako što smo pekli palačinke i novac je išao za pomoć toj djevojci, odazvale su se i gospođe iz MIZ-a, one su pekle kolače, mi palačinke i to zrno zajedništva izrodilo je u ovo naše današnje zajedništvo - kaže Blanka Jeličić, časna sestra.

 

- Taj međureligijski zajednički rad, kada vam neko ponudi određeni zadatak koji treba zajedno da obavite, tek tad sam osjetila slast tog nečeg što radite s nekim ko nije vaše vjere , a s kim djelite zajedničke ciljeve, a to je da se nekome nešto pomogne i to sam zaista osjetila s mojom prijateljicom, sestrom Blankom - navodi Šejla Mujić-Kevrić, mualima

 

I ne samo da su mnogima pomogle, već su počele stvaranje cijele jedne mreže mira, saradnje i tolerancije. Ponosne na svoje prijateljstvo, kažu da iako nose različita vjerska obilježja, među njima razlike nema, spojila ih je ljubav, a ukoliko ima ljubavi, onda, kažu ima i otvorenosti prema drugom čovjeku.

 

- Kako kaže Sveta Majka Terezija: "Sve nas je ista Božija ruka stvorila". I to je meni dovoljno, sasvim dovoljno da mi možemo zajedno djelovati za brata čovjeka. Svi smo ljudi, Božija djeca - kaže Jeličić.

 

Međutim u cijeloj priči nisu ih zaobišli negativni komentari.

 

- Bilo je nekih komentara gdje ljudi kažu pa šta je, nije to nikakva vijest, šta ima u tom posebno, šta sad, isto kao da je to neka svakodnevnica, a zaista nije, a to treba podvući da ovaj način komunikacije koji nas dvije imamo, nažalost najviše ovisi o našoj dobroj volji jer sam ja ovakva kakava sam i ona je ovakva kakva je, pa je nama lahko komuncirati, jednostavno imamo puno zajedničkih osobina - prisjeća se Mujić-Kevrić.

 

A najveća zajednička osobina im je upravo ljubav prema humanim misijama. Nedavnom prodajom palačinki i kolača na trgu pomogle su pravoslavnu porodicu u Bosanskom Grahovu. Tokom humanitarne akcije sakupljeno je 1.284 KM, a također između ostalih pomogle su i peteročlanu porodicu Krlagić kupovinom veš mašine.

 

- One su mi donijele i previše, 4 velike kutije hrane, a ja sam tražila samo mašinu, to mi je značilo ne mogu vam opisati koliko - naglašava Munira Krlagić.

 

Kako bi i dalje nastavile pomagati i donositi osmijehe na lica porodica u potrebi, sestra Blanka i mualima Šejla kažu njihova će saradnja biti nastavljena, i uprkos predrasudama i dalje će raditi za opće dobro promovišući humanost i pozitivne ljudske vrijednosti.

 

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook