BROJ IZNAJMLJIVAČA RASTE, ALI NEGDJE SU SE PRERAČUNALI

Hoće li na Jadranu prvi put ostati prazne postelje: Alarm se pali svima, više nije dovoljno izgraditi luksuznu kuću

Biznis Klub01.07.18, 15:49h

Hoće li na Jadranu prvi put ostati prazne postelje: Alarm se pali svima, više nije dovoljno izgraditi luksuznu kuću
Bujanje broja postelja u privatnim kućama i apartmanima ima svoje granice i ne može ići unedogled, a da svima budu podjednako dobro popunjene

 

 

 

Hoće li se dio iznajmljivača u ovoj godini prvi put bolno suočiti s praznim posteljama i spoznajom da višegodišnji rast kapaciteta u porodičnom smještaju kod nas nadilazi zanimanje tržišta za takvim odmorom?


I to ne zato što je gostiju manje u Hrvatskoj, naprotiv. Problem je što je postelja u apartmanima i kućama za odmor sve više, jer rastu višestruko brže nego broj gostiju. Samo zadnje tri godine registrirano je više od 150 hiljada novih kreveta u obiteljskom smještaju i bliži se brojci od 630 hiljada postelja koje nudi 90 hiljada porodica, piše Slobodna Dalmacija.


Ove je godine samo u četiri dalmatinske županije na tržište već stavljeno više od 20 tisuća novih postelja u obiteljskom smještaju. Kada se zna da je još nekoliko hiljada zahtjeva iznajmljivača u županijskim Uredima državne uprave, gdje čekaju na obradu i dobivanje registracije za rad ovog ljeta, jasno je o kolikom se rastu radi.


Jer, bujanje broja postelja u privatnim kućama i apartmanima ima svoje granice i ne može ići unedogled, a da svima budu podjednako dobro popunjene.
Ako ćemo suditi prema sve glasnijim pritužbama obiteljskih iznajmljivača u svim obalnim i zaobalnim područjima o tome kako im ovogodišnje rezervacije ne idu kao lani, više je nego sigurno da će dio iznajmljivača koji su računali i ove sezone na dobru zaradu kao ranijih godina, ovaj put ostati razočarani.


Primjera radi, samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja je i inače državni rekorder po broju postelja u obiteljskom smještaju, koje čine čak 70 posto ponude te regije, do juna je registrirano novih 11.049 postelja u obiteljskom smještaju, pa ih sada ukupno ima čak 167.546.


Na području Dubrovačko-neretvanske županije ove je godine do sada registrirano 6620 novih kreveta u obiteljskom smještaju, pa ih je sada ukupno 60.048 prema podacima Ureda za turizam, u odnosu na ukupne kapacitete županije od 112 hiljada postelja. Samo u posljednjih osam godina u toj županiji je udvostručen broj iznajmljivača.


Ni Zadarska županija ne zaostaje u povećanom zanimanju iznajmljivača za primanje turista, pa je tako u lipanj ta turistička regija ušla s 4129 postelja u obiteljskom smještaju više nego lani, tako da ih je na tržište stavljeno 90.938 u sobama, apartmanima, stanovima i kućama za odmor.


U Šibensko-kninskoj županiji ne nedostaje zanimanja iznajmljivača, pa su lani imali 59.680 postelja u obiteljima, a ove godine ih je dvije hiljade više, odnosno 61.344 kreveta.


- Mi dnevno zaprimamo 35 prijava novih iznajmljivača s oko stotinu postelja. Od početka godine imamo registriranih prema eVisitoru 2789 novih kreveta samo u obiteljskom smještaju u Splitu, odnosno 14 posto više nego lani. Tako smo godinu završili s 19.265 kreveta u obiteljskom smještaju, a sada ih je 22.954. Ukupno u gradu imamo u svim vrstama smještaja 33.201 krevet, što je za oko četiri hiljade više nego lani u ovo vrijeme – kažu u TZ-u Splita, koji je zatrpan novim iznajmljivačima.


Imotska krajina godinama je primjer okretanja turizmu, u kojemu je prije deset godina imala tek dvije luksuzne kuće za odmor, a danas ih je tamo 240! Samo ove godine u Imotskoj krajini za turiste je adaptirano ili izgrađeno čak 70 kuća za odmor, pa sada vile i vikendice u tom području imaju oko dvije hiljade postelja, a 200 vila je s bazenima.


No, godišnji rast broja kuća za odmor od 30-40 posto u tom području prvi put se na rezervacijama osjetio ove godine. Naime, prema informacijama iz agencija i rezervacijskih portala, tek nekoliko kuća u Imotskoj krajini ove godine ima 15 i više tjedana zauzetosti, dok je većina trenutno u rezervacijama lošija nego lani, i to za nekoliko tjedana, a dio njih za sada ima goste tek 3-4 tjedna.


- Ove godine se prvi put javlja trend registriranja apartmana u Imotskom i Zagvozdu, koji su zahvaljujući tunelu Sveti Ilija sada blizu mora pa se ljudi odlučuju i na privremeno iseljavanje i iznajmljivanje svojih stanova turistima. Do sada su svi iznajmljivači bili zadovoljni i prezadovoljni, ali sada je puno novih kuća u cijeloj Zagori, konkurencija je velika i ove godine će prvi put biti i nezadovoljnih iznajmljivača - kaže Luka Kolovrat, direktor TZ-a Imotskog.


Iako se u javnosti stvara slika da su svi naši apartmani luksuzni i atraktivni, to je daleko od istine. Većina apartmana u obiteljskom smještaju u Hrvatskoj ima osrednje tri zvjezdice, pa je u toj kategoriji prema podacima iz eVisitora 412.590 hiljada postelja, čija iskorištenost jedva doseže 26 posto godišnje. Sa četiri zvjezdice je 55.468 kreveta, koji su iskorišteni 33 posto na godišnjoj razini, a čak 71.056 kreveta u obiteljskom smještaju ima tek dvije zvjezdice i samo 20 posto dana godišnje imaju goste.


Ne čudi stoga da tržište koje postaje izbirljivije sve češće zaobilazi dio naših kapaciteta niže kategorije. No, alarm bi se trebao upaliti svima koji su do jučer bili sigurni kako je njihov zadatak samo izgraditi luksuznu kuću, a sve drugo će se dogoditi samo od sebe. Dosadašnji booking pokazuje da to ove godine više nije tako jednostavno.

 

(Slobodna Dalmacija/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook