FOTO/ FRAGMENTI SA TERASE HOTELA SUNCE

Uz party, vatromet i zgodne mažoretkinje - u Neumu svečano otvoreno 13. izdanje NAFF-a

Kultura01.07.18, 12:15h

Uz party, vatromet i zgodne mažoretkinje - u Neumu svečano otvoreno 13. izdanje NAFF-a
Tijekom trajanja Festivala u natjecateljskom programu biće prikazano 56 filmova, a u panorami 17 filmskih ostvarenja

 

Na terasi hotela Sunce u Neumu u subotu 30. juna svečano je otvoren Međunarodni festival animiranog filma NAFF 2018. 


Tijekom trajanja Festivala u natjecateljskom programu biće prikazano 56 filmova, a u panorami 17 filmskih ostvarenja. 


Na svečanosti otvaranja kao i dosadašnjih godina bile su prisutne brojne ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života. Već treću godinu zaredom Ured hrvatskog člana Predsjedništva je visoki pokrovitelj NAFF-a, a Igor Planinić - savjetnik u Uredu pozdravio je sve prisutne goste i prijatelje Festivala – te nije krio oduševljenje što se po treći put nalazi u Neumu i svjedoči još jednom istinskom prazniku animacije. 


Tijekom svečanosti izvršna direktorica Festivala Sanja Rajič Banjac uručila je brojne zahvalnice prijateljima NAFF-a bez čije potpore, kako je istakla, održavanje ne bi bilo ni moguće.


Jedna od zahvalnica otišla je i u ruke predstavnika Misije OSCE-a u BiH. Prisutnima se obratio gosp. William Ozkaptan, šef Ureda Misije OSCE-a u BiH u Mostaru, koji je kazao kako su animirani filmovi dobri jer predstavljaju suradnju koja kroz zajedničke napore stvara film sa čijom se univerzalnošću svi mogu povezati.


Festival animiranog filma Neum je jedan od događaja gdje umjetnička kreativnost briše granice, jer spaja umjetnike iz mnogih zemalja, istakao je gosp. Reid Mcdonald, predstavnik Ambasade SAD-a u BiH, te dodao kako je jednako važno da NAFF ima vrlo snažan fokus na obrazovanje mladih budućih animatora.


Godine rada, truda i zalaganja rezultirale su da NAFF postane Festival svjetskog renomea. Tijekom 12. godina održavanja iz okvira jednog malog festivala izrastao je u prepoznatljivi brend kako Neuma, tako i  cijele regije. S tim se složio i Ivo Čolak, direktor Fondacije za kinematografiju FBiH, koji je naglasio kako ovo nije najveći filmski, nego i kulturni događaj u regiji.


Najpriznatiji svjetski autori animacije dali su svoj pečat ovom festivalu, a u narednim godinama njegov kvalitet će kao i do sada potvrditi mladi naraštaji i to svojim talentom i idejama, kazao je idejni tvorac i umjetnički direktor NAFF-a Jurinko Rajič koji je i otvorio Festival. 


Nakon službenog otvorenja, gosti i prijatelji Festivala su uživali u tradicionalnom vatrometu i partiju na bazenu hotela Sunce.

 

Osim u Neumu, filmovi će se uporedo prikazivati u Mostaru i to na dvije lokacije, u Pavarotti centru i OKC Abrašević. Projekcije počinju u 21h, a ulaz je besplatan.


Festival se i ove godine održava pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva kulture i sporta, Fondacije za kinematografiju FBiH, zatim Ministarstva civilnih poslova BiH, Turističke zajednice HNŽ, Udruženja filmskih radnika u BiH, Ambasade SAD-a u BiH i Misije OSCE-a. Partneri NAFF-a i ove godine su Općina Neum te Grad Mostar.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook