Nakon što je ugledni profesor otjeran s fakulteta

'Nezakonito rješenje Medicine treba ukinuti': Kada će slučaj Gavrankapetanović doći pred UO Univerziteta u Sarajevu?

Hronika01.06.18, 08:20h

'Nezakonito rješenje Medicine treba ukinuti': Kada će slučaj Gavrankapetanović doći pred UO Univerziteta u Sarajevu?
Zakonom je ustanovljeno i propisano pravo redovnog profesora na trajni radni odnos, na ugovor o radu s neograničenim trajanjem. To je propisano Zakonom o visokom obrazovanju KS-a, kao i Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH

 

Izvor: Oslobodjenje.ba; Piše: Edina Kamenica

 

Nakon što je primio odgovor inspekcije KS-a, koja je konstatovala da je njegov radni odnos na Medicinskom fakultetu prekinut nezakonito, ali da ona ništa ne može učiniti tim povodom nego ga je uputila na sud, prof. dr. Ismet Gavrankapetanović je učinio prvi korak.

 

Šta kaže zakon

 

- Ovdje je u pitanju sloboda univerziteta, a to bi trebalo da bude najviši vid slobode, kaže prof. Gavrankapetanović, čija advokatica Maida Galijatović kaže da su poslali 9. maja prigovor, odnosno žalbu Upravnom odboru Univerziteta u Sarajevu, koji je, kao drugostepeni organ, nadležan za prigovore na rješenja fakulteta o prestanku radnog odnosa.

 

- Naš je prijedlog da UO to rješenje ukine kao nezakonito, te da utvrdi da je nezakonit prestanak ugovora o radu, odnosno radnog odnosa prof. Gavrankapetanovića, koji je bio zaposlen na Medicinskom fakultetu UNSA. Jer, zakonom je ustanovljeno i propisano pravo redovnog profesora na trajni radni odnos, na ugovor o radu s neograničenim trajanjem. To je propisano Zakonom o visokom obrazovanju KS-a, kao i Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH. Znači, redovni profesor ima pravo na trajni radni odnos, pogotovo kada je postao redovni profesor na tom fakultetu, gdje je stekao to nastavno zvanje. Pravo mu je uskraćeno ovom odlukom o prestanku radnog odnosa, što je nezakonito, po našem mišljenju. Mi smo tražili od UO Univerziteta u Sarajevu da ukine to rješenje, te da utvrdi da je nezakonita odluka kojom se prekida radni odnos profesoru i da naloži Medicinskom fakultetu da zaključi ugovor o radu na neodređeno vrijeme s prof. Gavrankapetanovićem, kao redovnim profesorom te visokoškolske ustanove.

 

Galijatović kaže da nisu dobili nikakvu povratnu informaciju sa Univerziteta, a ukoliko ne budu zadovoljni, podnijet će sudu tužbu.

 

- Obratit ćemo se i Ministarstvu nauke, obrazovanja i mladih koje ima ulogu nadzora nad provođenjem Zakona o visokom obrazovanju i svih propisa, vezanih za taj zakon, i koje tu ulogu nije opravdalo, tvrdi advokatica Galijatović, dodajući da Ministarstvo, inače, ima mogućnosti da za provjeru zakonitosti rada nekog od fakulteta angažuje inspekciju.

 

Prihvatite se posla

 

- Pošto je nadležna inspekcija utvrdila nezakonitost u radu, a Ministarstvo nije ništa poduzelo, mi ćemo insistirati na tome da Ministarstvo radi svoj posao u skladu sa zakonom i obavezama u tom istom pravcu u kojem smo uputili i prigovor UO, prije nego što pokrenemo sudski spor, objašnjava advokatica Maida Galijatović.

 

Dr. Murat Ramadanović, bivši šef Odsjeka za ekonomsku diplomatiju MVPBiH, danas penzioner, predsjednik je UO UNSA, a članovi su prof. dr. Jasminka Gradaščević-Sijerčić, prof. dr. Dijana Avdić, prof. dr. Lidija Zvačko, prof. dr. Abidin Deljanin, prof. dr. Kasim Bajrović, acc. prof. dr. Dejan Milošević, Sifet Kukuruz, dipl. iur, Sandra Začinović, dr. Mersiha Slipičević, te Haris Zahiragić, predstavnik studenata.

 

Anonimni izvor za Oslobođenje tvrdi da žalba prof. Gavrankapetanovića još nije bila na prebukiranom dnevnom redu UO Univerziteta.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook