Izgrađen veliki broj fabrika

Investirano više od trideset miliona KM: Austrijanci i Nijemci otvaraju stotine radnih mjesta u Živinicama

Biznis Klub27.05.18, 17:44h

Investirano više od trideset miliona KM: Austrijanci i Nijemci otvaraju stotine radnih mjesta u Živinicama
Ako se uzme u obzir firma Sućo koja je otvorena u novembru prošle godine i tržni centar Bingo koji se gradi, Općina Živinice je u godinu dana imala oko pedeset miliona KM ulaganja

 

Na području industrijske zone Ciljuge II u Živinicama, u proteklom periodu investirano je više od trideset miliona konvertibilnih maraka, izgrađen je veliki broj fabrika, od kojih će neke početi sa radom već početkom augusta.

 

Njemačka kompanija gradi fabriku koja će biti otvorena u avgustu, a odmah nakon toga ista firma će početi graditi drugu tvornicu. Osim toga, jedna austrijska firma gradi fabriku za 350 radnika.

 

- Prva firma iz Njemačke će već prvog augusta početi s radom. Od petog augusta svi uposlenici koji budu primljeni počet će da obavljaju svoje radne aktivnosti…  Dogovorili smo da će odmah nakon ulaska radnika u fabriku, početi izgradnja i druge fabrike. U poslovnu zonu je definitivno do danas uloženo negdje oko trideset i pet miliona konvertibilnih maraka - rekao je Općinski načelnik Samir Kamenjaković

 

Kad su u pitanju austrijski ulagači, u toj firmi bi trebalo biti zaposleno oko 350 ljudi. Ona bi krajem jeseni trebala primiti prve radnike.

 

Ako se uzme u obzir firma Sućo koja je otvorena u novembru prošle godine i tržni centar Bingo koji se gradi, Općina Živinice je u godinu dana imala oko pedeset miliona KM ulaganja.

 

- Najveće mi je zadovoljstvo da pored stranih investitora, imamo naše, domaće poduzetnike koji također prave investicije ovdje, od Almersa, Zirata, Holexa i ostalih, zajedno sa Bingom koji je u fazi otvaranja svoje nove poslovnice na ovoj lokaciji. Kada sve to zbrojimo mi bi na ovoj poslovnoj zoni trebali imati u dvije naredne godine zaposleno oko hiljadu ljudi - kazao je načelnik Samir Kamenjaković tokom posjete industrijskoj zoni Ciljuge II.

 

(BiznisInfo, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook