Jedan od najvećih zločina tokom opsade grada

Obilježena godišnjica masakra u Ferhadiji: U redu za hljeb ubijeno 26, a ranjeno 108 Sarajlija

Hronika27.05.18, 15:55h

Obilježena godišnjica masakra u Ferhadiji: U redu za hljeb ubijeno 26, a ranjeno 108 Sarajlija
Predsjednica Unije civilnih žrtava rata KS-a Senida Karović u svom obraćanju podsjetila je da je na današnji dan u redu za hljeb ubijeno 26, a ranjeno 108 Sarajlija koji nisu ni slutili da je to početak opsade grada Sarajeva i period koji će trajno obilježiti živote svih Sarajlija

 

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti danas je obilježena 26. godišnjica masakra u Ulici Ferhadija gdje je od minobacačke granate ispaljene sa agresorskih položaja iznad grada u redu za hljeb poginulo 26, a ranjeno 108 građana. Članovi porodica poginulih i brojne delegacije svih nivoa vlasti položile su cvijeće na mjesto masakra i odale počast ubijenim.

 

Poručeno je da se ovaj, kao ni svi drugi zločini u Sarajevu ne smiju zaboraviti. Prema svjedočenju preživjelih, to majsko jutro osvanulo je sunčano, mnogi građani su izašli vani i niko nije ni slutio da će se dogoditi jedan od najvećih zločina za vrijeme opsade grada, prenosi Oslobođenje.

 

Ramiza Karamustafić, majka Emine koja je poginula na današnji dan prije 26 godine na ovom mjestu, kazala je kako se sve desilo iznenada.

 

- Bilo je zatišje, jedno mirno sunčano jutro. Došla sam sa kćerkom da kupim hljeb. Bilo je puno naroda ovdje, ljudi iz cijele ulice izašli su po hljeb. Eminu sam ostavila u redu da bi otišla do Mihrivoda. Nisam puno odmakla daleko, začula sam kako padoše četiri granate. Kad sam došla, sve je bilo već rašćišćeno, vidjela sam samo njenu tenu. Imala je samo 13 godina, prisjetila se s velikom tugom Ramiza.

 

Merdžida Ahmetovski izgubila je tog dana majku Hatidžu Salić. Kaže kako svaki prolazak kroz Ulicu Ferhadija budi nemir i bol.

 

- Osjećaji su isti kao i onog prvog dana. Sjećanja su toliko svježa, kao da je jučer bilo kada je majka otišla po hljeb i nije se više vratila. Bol i tuga su neizmjerni. Niko nije mogao ni pomisliti , niti je bilo nagovještaja, da će se desiti ovakav masakr, jer je jutro bilo neobično mirno, kazala je Ahmetovski, koja svake godine dođe sa kćerkom i unučadima i položi cvijeće na spomen-obilježje.

 

Predsjednica Unije civilnih žrtava rata KS-a Senida Karović u svom obraćanju podsjetila je da je na današnji dan u redu za hljeb ubijeno 26, a ranjeno 108 Sarajlija koji nisu ni slutili da je to početak opsade grada Sarajeva i period koji će trajno obilježiti živote svih Sarajlija.

 

- Prošlo je 26 godina nade i želje da počinjeni zločin mora biti kažnjen, 26 godina žrtve poručuju da zločin ne smije biti isplativ i da pravda mora biti zadovoljena. Prošlo je 26 godina, a sjećanje učesnika sudbonosnih događaja ne blijedi jer su od tog trenutka svi građani Sarajeva postali svakodnevna meta granata, snajpera, istakla je Karović i dodala da ovo mjesto zločina treba obilježavati i nikada ne zaboraviti.

 

Tog dana živote su izgubili Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Ćeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.

 

(Oslobođenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook