VIDEO/ 23. godišnjica masakra na tuzlanskoj Kapiji

Teške uspomene: 'Jednog sina sam izgubila u Srebrenici, a jednog ovdje u Tuzli... Svaki dan sve mi je teže...'

Hronika25.05.18, 14:52h

Teške uspomene: 'Jednog sina sam izgubila u Srebrenici, a jednog ovdje u Tuzli... Svaki dan sve mi je teže...'
Teške uspomene koje naviru svakog 25. maja pratilo je i današnje obilježavanje stradanja na Kapiji. Majke, očevi, sestre, braća, mnogobrojna rodbina i prijatelji, kao i brojne delegacije, odali su počast omladini čiji su životi prekinuti prije 23 godine

 

 

Polaganjem vijenaca i odavanjem poštovanja civilnim žrtvama rata na spomen-obilježju Slana Banja te komemoracijom i polaganjem vijenaca na Kapiji danas je obilježena 23. godišnjica masakra na tuzlanskoj Kapiji.

 

Na tom mjestu je 25. maja 1995. godine u 20.55 od granate ispaljene s Ozrena poginula 71 mlada osoba, a ranjene 124.

 

Teške uspomene koje naviru svakog 25. maja pratilo je i današnje obilježavanje stradanja na Kapiji. Majke, očevi, sestre, braća, mnogobrojna rodbina i prijatelji, kao i brojne delegacije, odali su počast omladini čiji su životi prekinuti prije 23 godine.

 

Roditelji su se s tugom i sjetom prisjetili dana kada su posljednji put vidjeli svoju djecu.

 

- Jednog sina sam izgubila u Srebrenici, a jednog ovdje u Tuzli. Život je težak i gorak, svaki dan je sve teže - kazala je Bahra Hasanović, majka ubijenog Senada Hasanovića.

 

Samir Husejnefendić zadobio je najteže povrede u masakru na Kapiji od svih preživjelih.

 

Husejnefendić, koji je cijeli rat proveo u BiH, kaže da je tog dana prvi put osjetio šta znači granata i vidio krv.

 

- Kada je pala granata, bio sam okrenut leđima. Kada sam otvorio oči ništa se nije vidjelo od baruta i prljavštine - prisjetio se.

 

Prosječna dob ubijenih i ranjenih bila je 23 godine, a najmlađa žrtva bio je Sandro Kalesić. U vrijeme smrti imao je svega dvije i po godine.

 

 

(Fena/ad)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!