OVJERA UČEŠĆA

Gužva pred CIK-om: Stranke predaju prijave za izbore 7. oktobra, evo koji su kandidati sigurno u igri...

Front25.05.18, 12:10h

Gužva pred CIK-om: Stranke predaju prijave za izbore 7. oktobra, evo koji su kandidati sigurno u igri...
Političke stranke i nezavisni kandidati dužni su predati potpise i uplaćene takse propisane zakonom za one nivoe vlasti na kojima planiraju participirati. Krajnji rok za prijave je danas do 16 sati

 

 

Predstavnici političkih subjekata Narod i pravda, Nezavisnog bloka, Naše stranke i SDA danas su u prostorijama Centralne izborne komisije (CIK) BiH predali prijave za ovjeru učešća na Općim izborima 7. oktobra ove godine.


Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković i predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić zajedno su sa delegacijama stigli u CIK, a poznato je da je Šepić kandidat za Predsjedništvo BiH. Narod i pravda neće imati svog kandidata već će podržati Šepića. Ove dvije stranke dogovorili su saradnju i prije i poslije Općih izbora.


Generalni sekretar SDA Halid Genjac predao je potrebne dokumente za učešće ove stranke na Općim izborima. Kandidat SDA za Predsjedništvo BiH bit će poznat na sutrašnjoj Konvenciji. U igri su nakon odustajanja Denisa Zvizdića i Sebije Izetbegović ostali Šefik Džaferović i Safet Softić.


Dokumentaciju je predao i generalni sekretar Naše stranke. Ova stranka za Predsjedništvo BiH kandidovala je Borišu Falatara.  


Savez za bolju budućnost još uvijek nije završio proceduru izbora kandidata za Predsjedništvo BiH, a ime bi trebalo biti poznato do 10. juna. U igri su Fahrudin Radončić i Adisa Omerbegović-Arapović.


Političke stranke i nezavisni kandidati dužni su predati potpise i uplaćene takse propisane zakonom za one nivoe vlasti na kojima planiraju participirati. Krajnji rok za prijave je danas do 16 sati, a zaključno s jučerašnjim datumom potrebnu dokumentaciju je dostavilo 27 političkih stranaka i 16 nezavisnih kandidata, dok je obrasce za prijavu učešća na oktobarskim izborima preuzelo više od 120 političkih subjekata, od čega 41 nezavisni kandidat i 81 politička stranka.

 

(Nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook