VELIKA AKVIZIJA NA TV i MARKETING TRŽIŠTU BIH

KKR i Telemach kupili Pink BH i Pink Montenegro, šta sada?!?

Mediji22.04.18, 11:36h

KKR i Telemach kupili Pink BH i Pink Montenegro, šta sada?!?
Jedno sigurno - javni servisi i komercijalne TV stanice iz BiH (Hayat, TV1, ATV, BNN, Face TV1) dobivaju još jačeg konkurenta kada je u pitanju borba za marketingški kolač. Ovom akcizicijom bi, po prvim procjenama, mogao najviše izgubiti BH Telecom i njegova distribucijska usluga Moja TV, koja postaje ovisnik poslovnih namjera novog vlasnika Pinka u BiH i svog najvećeg konkurenta - Telemacha

 

  
Američka KKR grupa kupila je od Željka Mitrovića Pink Bosne i Hercegovine i Pink Montenegro, saznaje list Danas.


To je razlog zbog čega je Mitrović za utorak 24. april zakazao sastanak sa regionalnim direktorima svojih regionalnih televizija.

 

Vijest o sastanku objavljena je na sajtu Pinka i u njoj se još kaže da će Mitrović saopštiti tada važne poslovne odluke.

 

-Mitrović je sastanak sazvao kako bi svim upravama saopštio važne odluke koje je donio o budućnosti svih televizija sa prefiksom Pink u Srbiji i regionu - navodi se na sajtu Pinka.

 

Pregovori sa predstavnicima KKR su vođeni duže vrijeme, a zatvoreni su prije 17. aprila kada su se predstavnici KKR sastali sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, piše Danas.

 

KKR grupa u Srbiji posjeduje televiziju N1 i kabovskog operatora SBB, dok su u našoj zemlji u vlasništvu televizije N1.

 

Zanimljivo je da grupa KKR po informacijama kupila samo Pink BiH i Pink Montenegro, dok nema informacije o eventualnoj kupovini Pinka Srbije.  

 

Rano je govoriti šta sve ovo može značiti za TV i marketing tržište u BiH, ali je jedno sigurno - javni servisi i komercijalne TV stanice iz BiH (Hayat, TV1, ATV, BNN, Face TV1) dobivaju još jačeg konkurenta kada je u pitanju borba za marketingški kolač.

 

Ovom akcizicijom bi, po prvim procjenama, mogao najviše izgubiti BH Telecom i njegova distribucijska usluga Moja TV, budući da je prije nekoliko godina uprava ovog operatera upravo Pinku dala monopolski ugovor o emitiranju stotinu TV kanala iz Pinkove grupacije na ovome operateru.  Tada  je BH Telecom napravio skupi ugovor (1 euro po korisniku) ovoj grupaciji, danas sve to prelazi u ruke svome najvećem konkurentu u oblasti telekomunikacijskih usluga za građanstvo.  Istovremeno, ovim monopolskim ugovorom je sve većinu fiancijskih mogućnost razvoja TV i drugih usluga  dao Pinku, onemogućivši kuće iz BiH i Hrvatske da ih plasiraju svoje sadržaje u okviru ove usluge, a time su i potpuno zanemarili razvoj vlastih usluga i sadržaja, mada su za to imali sve financijske i tehnološke mogućnosti.

 

Ovim usloga Moja TV postaje ovisnik poslovnih namjera novog vlasnika Pinka u BiH i svog najvećeg konkurenta  - Telemacha.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook