Intervju s urednicom i voditeljicom emisije 'Kopča' TV1

Nikolina Veljović: Konačno moramo naučiti slušati i uvažavati jedni druge i tragati za kopčom koja nas spaja

Mediji05.04.18, 13:49h

Nikolina Veljović: Konačno moramo naučiti slušati i uvažavati jedni druge i tragati za kopčom koja nas spaja
Emisija će biti kopča između interesa javnosti i političke odgovornosti. Simbolika je i što ćemo Kopčom pokušati spajati sugovornike koji nikada nisu sjedili zajedno jedan naspram drugog i sučelili svoje stavove, kaže Veljović

 

Večeras u 21 sat na TV1 ide drugo izdanje nove dijaloške-političke emisije „Kopča“, čiji ste urednik i voditelj. S kim ćete večeras razgovarati i o čemu?


Među Bošnjacima je, čini se, puno kandidata za učešće u izbornoj utrci za predsjednika, odnosno dopredsjednika RS. Često se u javnosti govori o lošem položaju Bošnjaka u ovom entitetu, a oni su, sudeći prema najavama kandidatura, razjedinjeni više nego ikada prije. O uzrocima, razlozima i ambicijama o odnosu Banjaluke i Sarajeva prema povratnicima govorimo u večerašnjoj Kopči, a gosti emisije su potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, poslanik Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Sadik Ahmetović i Lider pokreta „Odgovor“ Ćamil Duraković.

nikolina-veljovic-2
Veljović: Kopčom ćemo pokušati spajati sugovornike koji nikada nisu sjedili jedan naspram drugog


 
S obzirom na to da se vaše emisije prikazuju uživo, praktikujete li da ih vi lično pogledate naknadno? Jeste li pogledali prvu „Kopču“, kako ste zadovoljni urađenim?

 

Imam običaj nakon emisije, kada dođem kući, u miru i tišini pogledati emisiju na youtube kanalu TV1. Analiziram i sebe i goste. Naravno, svi mi imamo onu naknadnu pamet u stilu „e sad sam trebala pitati ono“... Sve je to normalno i kad sve oduzmem i sabere - da, mogu reći da sam zadovoljna. 

 

Kopča je vaš novi autorski projekat, zanimljivog imena. Otkud ideje?


Promjenom vlasničke strukture i preseljenjem TV1 u nove studijske prostore, nametnula se potreba da se televizija i njena najpoznatija lica predstave gledateljima u novom svjetlu. Tako se i rodila ideja o novoj emisiji koju doživljavamo kao nastavak i nadogradnju svega onoga što smo uspjeli postići emisijom Tema TV1.


O samom nazivu i nismo dugo razmišljali. Željela sam naziv koji će imati neku simboliku, poruku i kopču sa onim što radimo i što nam je cilj. Tako je odabir i pao na naziv Kopča.

 

Nesvjesno svi vrlo često u dijalogu ili raspravi sugovornika pitamo "kopčaš li šta ti govorim" ili "u čemu je kopča" ili "kopčam ili ne kopčam šta mi hoćeš reći".


Emisija će biti kopča između interesa javnosti i političke odgovornosti. Simbolika je i što ćemo Kopčom pokušati spajati sugovornike koji nikada nisu sjedili zajedno jedan naspram drugog i sučelili svoje stavove.

 

Imate li dovoljno autorske slobode da obrađujete teme o kojima niko ne smije ili ne želi govoriti?


Zaista moram naglasiti, data mi je apsolutna sloboda. Osobno razmišljam na način da se ne moramo slagati u stavovima, viđenjima, planovima, ali moramo konačno naučiti slušati i uvažavati jedni druge i tragati za kopčom koja nas spaja, natjerati ljude različitih stavova da razgovaraju - da ne budu isključivi i netolerantni prema drugima. Ne postoje nepoželjni gosti, postoje samo oni koji nemaju šta reći ili oni koji iz nekog razloga ne žele sjesti preko puta nekog drugog. Svi mi u BiH moramo naučiti razgovarati i što je još vaznije slušati drugoga. Inače, političko-dijaloška forma i nije nešto što vam daje previše prostora za maštu. Cilj je da u emisiju dovedemo goste koje do sada naši gledatelji nisu imali priliku vidjeti u našem programu.

 

Već 20 godina ste u novinarstvu i medijima i često ste pred novim profesionalnim izazovima. Koliko vam prijaju promjene?


Nakon skoro 200 izdanja Teme, neobično mi je reći „Dobro veče, gledate Kopču“, ali u suštini brzo se navikavam na promjene, jer u novinarstvu je svaki dan drugačiji. Volim izazove i promjene, i svaka nova emisija za mene znači i novi početak.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook