Pred sud došao i Vojislav Šešelj

Suđenje u Beogradu za strijeljanje Bošnjaka: Srbija od procesuiranja pravi cirkus

Hronika29.03.18, 15:43h

Suđenje u Beogradu za strijeljanje Bošnjaka: Srbija od procesuiranja pravi cirkus
Naveli su da im je "unatoč prividu da Srbija procesuira egzekutore genocida u Srebrenici, jasno da Srbija od procesuiranja pravi cirkus, predstavu za svoju domaću publiku"

 

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret "Majke enklave Srebrenice i Žepe" oštro su kritikovali način procesuiranja ratnih zločina u Srbiji, nakon što je danas ponovo odloženo suđenje osmerici pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske za ubistvo više stotina Bošnjaka u julu 1995. godine u selu Kravica kraj Srebrenice, prenosi Anadolu Agency (AA). 

 

Suđenje pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odgođeno je zbog odsustva prvooptuženog Nedeljka Milidragovića.

 

- Suđenje osmorici pripadnika Specijalne policije VRS za strijeljanje više od 1.300 civila u hangaru Kravice počelo je 6. februara protekle godine i do sada je održano samo jedno ročište. Optuženi, koji se brane sa slobode, do sada su bez ikakvih sankcija odbijali pojavljivanje pred sudom, zbog čega je ročište otkazivano. Ovo je izrugivanje pravosuđu, a ne sudski proces. Do sada je zakazano oko desetak ročišta u ovom predmetu, a do danas je održano tek jedno. Ukoliko Beograd nastavi sa ovom praksom, suđenje se može nastaviti u nedogled - piše u reakciji Udruženja žrtava i svjedoka i Pokreta "Majke enklave Srebrenice i Žebe". 

 

Naveli su da im je "unatoč prividu da Srbija procesuira egzekutore genocida u Srebrenici, jasno da Srbija od procesuiranja pravi cirkus, predstavu za svoju domaću publiku".

 

- Nema veće uvrede za nas žrtve od te da optuženi za strijeljanje 1.300 naših najmilijih izbjegavaju pojavljivanje pred sudom bez reperkusija. Veće sankcije slijede za neplaćanje prekršajne kazne, nego za strijeljanje ovolikog broja ljudi. Sramotno! - poručili su. 

 

Dodali su da žrtve, porodice stradalih prate suđenja i konstantno su izložene poniženju jer se oni koji su ubili njihove najmilije šeću kao slobodni ljudi.

 

- Današnje ročište obilježilo je i okupljanje Vojislava Šešelja i stotinjak njegovih pristalica koji su pratili suđenje, koji je u poznatom stilu vrijeđao sve oko sebe što nema prefiks srpskog u sebi. Šešelj, ponosan na svoj radikalizam, pored osporavanja genocida danas se nije libio da vrijeđa Kadu Hotić, kojoj je u Kravici ubijen brat, odječena mu glava i smrskane kosti, uslijed čega je između njih i nekolicine novinara došlo do verbalnog obračuna. Pozivamo pravosudne institucije u Srbiji da se odupru politikanstvu i konačno procesuiranju ratnih zločina pristupe sa dozom ozbiljnosti i poštovanja prema nevino ubijenim ljudima - poručili su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokret "Majke enklave Srebrenice i Žepe". 

 

(Anadolija/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook