Nije se osjećao dobro

Odgođeno suđenje za bijeg iz zatvora: Sejfovića 'pogodila' jutrošnja presuda od 14,5 godina robije

Hronika28.03.18, 17:27h

Odgođeno suđenje za bijeg iz zatvora: Sejfovića 'pogodila' jutrošnja presuda od 14,5 godina robije
Sutkinja Begović je uvažila njegovu molbu i odgodila današnje ročište, te sljedeće zakazala za 11. april

 

Suđenje Amelu Sejfoviću i ostalima, koji se terete za planiranje i izvođenje njegovog bijega iz KPZ-a u septembru prošle godine, danas je odgođeno u sarajevskom Kantonalnom sudu, jer se Sejfović nije osjećao dobro zbog presude kojom je danas osuđen na višegodišnju robiju zbog pljačke Raiffeisen banke.

 

Sejfović je sutkinji Elviri Begović kazao kako psihički nije sposoban da prati suđenje, jer je samo par sati ranije dobio kaznu od 14,5 godina zatvora, zbog pljačke blizu 300.000 maraka iz Raiffeisen banke na Ilidži u novembru 2015. godine, kojom prilikom je poginuo biciklista Kemo Bašić. On je Vijeće zamolio da se suđenje odgodi, javlja Faktor.ba.

 

Sutkinja Begović je uvažila njegovu molbu i odgodila današnje ročište, te sljedeće zakazala za 11. april.

 

Sejfović je u optužnici, koju je protiv njega podiglo sarajevsko Kantonalno tužilaštvo, označen kao organizator kriminalne grupe i osoba koja je osmislila plan bjekstva, a osim njega optuženi su i Dževad Hazić, Amir Ibrahimi, Nikola Simić, Igor Miloš te Mirza Fazlić.

 

Članovi grupe su sve vrijeme komunicirali šifrirano putem telefona i dogovarali detalje bijega, stoji u optužnom aktu.

 

Između ostalog, tražili su stan u kojem se nakon bijega Sejfović trebao kriti, utvrđivali rute kretanja motora i automobila nakon bijega iz zatvora, nabavili su automatsku pušku kalašnjikov, koja je pronađena prilikom uviđaja u Tušnjićima.

 

Nabavili su pištolj koji je upakovan u paket i pričvršćen konopcem spušten preko otvorene kupole na krovu KPZ-a u teretanu, a zatim predat medicinskom tehničaru Igoru Milošu koji se tereti da je pištolj čuvao i držao u ambulanti, a potom ga predao Sejfoviću kada je ovaj to od njega zatražio.

 

Zatvorski stražar Nikola Simić tereti se da je omogućio Sejfoviću da nesmetano iznese pištolj iz ćelije, te mu prilikom izlaska u šetnju u krugu KPZ-a bez adekvatne kontrole i nadzora omogućio bijeg.

 

Nakon bijega, ispred KPZ-a, Amela Sejfovića na motoru je sačekao Mirza Fazlić, koji ga je odvezao do garaža u tunelu u ulici Hakije Kulenovića, a nakon toga su se automobilom uputili prema Visokom. Dok se Amel Sejfović krio na području Tušnjića, Sanjin Borčak mu je pomagao tako što mu je na različitim lokacijama ostavljao hranu, odjeću, telefone, SIM kartice te je imao zadatak da ga preveze na sigurnu lokaciju.

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook